current views are: 10

14 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση10:08

Μητσοτάκης: Γι’ αυτό καταθέτω πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Στις 18:00 αρχίζει η συζήτηση στην Ολομέλεια

Δημοσίευση 10:08’

Στις 18:00 αρχίζει η συζήτηση στην Ολομέλεια

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης καταθέτει η Νέα Δημοκρατία, με φόντο τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΝΔ θα καταθέσει την πρόταση μομφής αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, με τη συζήτηση να αρχίζει στις 18:00. 

«Η ΚΟ της ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα, που κρύβεται, αν τολμά να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησής σας. Όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί της για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο. Σήμερα αναμετριόμαστε όλοι μας με την Ιστορία», είπε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

► Πώς θα διεξαχθεί η συζήτηση της πρότασης μομφής της ΝΔ

Να σημειώσουμε πως την πρόταση μομφής υπογράφουν 76 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενώ οι τέσσερις πρώτοι που υπέργραψαν ήταν ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. 

Υπόνοιες για σύνδεση Σκοπιανού – χρέους

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «ενώ συζητάμε το τέταρτο μνημόνιο ο κ. Τσίπρας έρχεται να δεσμεύσει τη χώρα με το Βόρειο γείτονα μας σε ένα πλαίσιο που δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Πιστεύω ότι αυτός ο συγχρονισμός δεν είναι τυχαίος. Είναι συνειδητή σας επιλογή. Για να στρέψετε τα φώτα μακριά από τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ανταλλάσσετε με μια βαριά εθνική υποχώρηση, τα εθνικά μας θέματα με μια μεγαλύτερη κατανόηση από τους εταίρους μας στα ζητήματα της οικονομίας». 

«Εμείς θέλουμε λύση στο θέμα αυτό. Θέλουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αλλά μια λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα. Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πει κανείς το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Ακουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς του στο Βουκουρέστι. Να σας θυμίσω εκεί που ο Καραμανλής είπε όχι, εσείς λέτε ναι», τόνισε και πρόσθεσε:

«Και τότε όπως και τώρα ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις. Αλλά σημασία έχει το εθνικό συμφέρον. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι η συμφωνία με τα Σκόπια, γιατί φέρνει τετελεσμένα που δεν είναι αναστρέψιμα. Κακή η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση η “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα. Από τη στιγμή που αποδέχεστε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα ο γεωγραφικός προσδιορισμός δεν έχει νόημα. Με τη συμφωνία που καταθέσατε στη Βουλή το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όχι οι πολίτες του».

Διαβάστε επίσης: 
► H πρόταση μομφής αλλάζει τον σχεδιασμό Τσίπρα για τις Πρέσπες 
Τσίπρας: Επωφελής η συμφωνία, ας μου κάνουν πρόταση μομφής

«Προτεραιότητα μου είναι η διαφύλαξη της ενότητας του ελληνικού λαού. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας: «Παραδίδετε τη χώρα για να μην παραδώσετε την εξουσία».

«Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μια συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα χωρίς να ξέρει αν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το υπουργικό συμβούλιο δεν συνεδρίασε καν. Που τη συζητήσατε τη συμφωνία; Στην αίθουσα του υπουργικού ή στην Κουμουνδούρου με τους συντρόφους σας που ήθελαν σκέτο το Μακεδονία», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση και κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, λέγοντας: 

«Ο κ. Καμμένος στα λόγια δεν στηρίζει τη συμφωνία αλλά δεν το κουνάει από την καρέκλα του. Είναι υπουργός για τα ταξίδια και τα προνόμια». 

Σφυροκόπημα κατά Τσίπρα για το «τέταρτο Μνημόνιο»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και για τα ζητήματα της οικονομίας. 

«Αξιοσημείωτο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα λάβει το λόγο. Δείχνει με πόσο πάθος υπερασπίζεται τα μέτρα που θα επιβάλλετε στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση τελειώνει τη θητεία της όπως την ξεκίνησε με ψέματα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:

«Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για το τέταρτο μνημόνιο το δεύτερο με την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου και βαριά υποθήκη του πλούτου της χώρας μας. 
Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Η Κύπρος αναπτύχθηκε κατά 9,3% και η Ελλάδα κατά 0,9%. Η κυβέρνηση υστερεί και κατά τον ίδιο της τον εαυτό, κάθε πέρυσι και καλύτερα κ. υπουργέ. Δεν πιστεύεται ούτε εσείς οι ίδιοι τις προβλέψεις σας γι’ αυτό τις αναθεωρείται προς τα κάτω». 

«Δημιουργήσατε μια μεγάλη μαζα απελπισμένων συμπολιτών μας. Ενας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία. κυβέρνηση έπνιξε τους Ελληνες στους φόρους. Επιτέθηκε με ταξικό τρόπο στο εισόδημα της μεσαίας τάξης. Σε πολίτες που ήδη ασφυκτιούν από φόρους και εισφορές έρχεστε να φέρετε το τέταρτο μνημόνιο. Οι μεγάλοι χαμένοι του 4ου μνημονίου είναι οι συνταξιούχοι, θα χάσουν έως και 2 συντάξεις. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα χτυπηθούν τριπλά. Χαμηλόμισθοι. Το αφορολόγητο ήταν το 2019 9.045 και τώρα μειώνεται στα 5.065 ευρώ. Για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο συμπολίτες μας που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 500 ευρώ το μήνα, αυτή είναι η ευαισθησία της Αριστεράς. Για τους ελευθέρους επαγγελματίες καταργείται η έκπτωση εισοδήματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε φτωχότερες συνοικίες. Εσείς που θα καταργούσατε τον ΕΝΦΙΑ τον αυξάνετε ακόμα και στις φτωχότερες περιοχές. Ένα διαμέρισμα στη Νίκαια, δεκαπενταετίας που θα πλήρωνε 300€ σήμερα θα πληρώσει 400€, είναι μικρή η αύξηση; Μιλάτε εσείς που λέγατε ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ; Δεν ντρέπεστε λίγο; Και με διακόπτετε; Μην μιλάτε γιατί έχετε την φωλιά σας λερωμένη κ. Τσακαλώτε», ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Το μακρύ χέρι του κράτους εισβάλλει στα ταμεία των οργανισμών και σαρώνει όλα τα αποθέματα. Πρόκειται για μια τριτοκοσμική κατάσταση στο όνομα του μαξιλαριού με το οποίο θέλετε να πνίξετε την χώρα. Χρόνια στραγγαλίζετε την κοινωνία για να δημιουργήσετε τον δημοσιονομικό χώρο και μετά έρχεστε και μοιράζετε επιδόματα. Θέλετε μια Ελλάδα φτωχοποιημένη από την υπερφορολόγηση. Αυτή είναι η κυβέρνηση. Ένας πρωθυπουργός που θα έσκιζε το τρίτο μνημόνιο και μέσα σε τρία χρόνια έφερε δύο βαρύτερα και ένας υπουργός που θα υπέβαλε την παραίτησή του για το αφορολόγητο αλλά έμεινε στην καρέκλα του για να το μειώσει», σημείωσε.

«Να έχετε το θάρρος να αναμετρηθείτε με αυτά που λέγατε πριν τρία χρόνια. Όλοι εδώ είστε έτοιμοι να τα ψηφίσετε όλα, για να μείνετε λίγο ακόμα στην εξουσία και να καθυστερήσετε το αναπόφευκτο τέλος σας», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: 

«Όταν το 2015 παίζατε την Ελλάδα στα ζάρια, εμείς βάλαμε πλάτη και σώσαμε τη χώρα μας. Αν οι εκλογές γίνονταν πριν δύο χρόνια θα είχε σωθεί η Ελλάδα. Δικαιωθήκαμε που ζητούσαμε εκλογές τότε. Η Ελλάδα διολισθαίνει σε μια επικίνδυνη πολιτική παρακμή».

Το κείμενο της πρότασης μομφής

Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

(Άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής)

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων  και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία.  Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.

Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.                   

Οι Προτείνοντες Βουλευτές:

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ – ΜΙΣΕΛ
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΒΛΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ)
ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ
ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ
ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΑΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΔΕΝΔΙΑΣ ΝΙΚOΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΗΜΑΣ ΧΡIΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ)
ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΧ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ)
ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΟΣ)
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡIΟΣ
ΜΑΡΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ)
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ)
ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ
ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ)


σχετικα αρθρα