current views are: 11

14 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση10:56

Υπέρ της συμφωνίας με τα Σκόπια ο Ν. Αλιβιζάτος: Ικανοποιεί το 80% των ελληνικών θέσεων

«Είναι αδιανόητα όσα λέγονται για ταπεινωτικό συμβιβασμό», τόνισε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου

Δημοσίευση 10:56’

«Είναι αδιανόητα όσα λέγονται για ταπεινωτικό συμβιβασμό», τόνισε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου

Υπέρ της συμφωνίας Ελλάδας και πΓΔΜ τάχθηκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7, υπερασπιζόμενος συγχρόνως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ενώ κατέθεσε την άποψή του ότι δεν έχει συνταγματική βάση το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κ. Παυλόπουλο. Χαρακτήρισε τέλος ανεύθυνη την στάση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αναλυτικά, «τίποτα δεν δικαιολογεί την έξαψη και τον πανικό γύρω από την απαίτηση για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν καταλαβαίνω τι εννοούν όσοι το υπαινίσσονται. Είναι ανεύθυνη η στάση του κ. Σαμαρά και είναι αδιανόητο για έναν πρώην πρωθυπουργό να θέτει τέτοιο θέμα».

Ο κ. Αλιβιζάτος εξήγησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει Ματαρέλα και ότι θα παραβίαζε κατάφωρα το Σύνταγμα εάν δήλωνε προς τον πρωθυπουργό τη διαφωνία του ως προς τη συμφωνία στο ονοματολογικό. Τόνισε επίσης ότι δεν έχει συνταγματική βάση το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Προκόπη Παυλόπουλο να παρέμβει ώστε να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με την πΓΔΜ πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

«Δεν πρέπει να επενδύονται πολιτικές απόψεις με συνταγματικά επιχειρήματα», σημείωσε και εκτίμησε ότι «η ΝΔ κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Δυσκολεύεται να βρει το βηματισμό της για να παραμείνει ένα ευρωπαϊκό κόμμα και ταυτόχρονα να μην στηρίζει ο,τιδήποτε κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα. Αν όμως ταυτιστούν με τους Καζίνσκι και τους Ορμπάν στον έξαλλο εθνικισμό τότε πού οδηγούνται;», διερωτήθηκε.

Ως προς τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Αλιβιζάτος ευχήθηκε να ξεπεραστούν για να μην κινδυνεύσει η συνοχή του νέου πολιτικού φορέα και πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της συμφωνίας για το Σκοπιανό λέγοντας ότι ικανοποιεί το 80% των ελληνικών θέσεων και είναι αδιανόητα όσα λέγονται για ταπεινωτικό συμβιβασμό.


σχετικα αρθρα