ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι μεν, αλλά...» από Γεννηματά: «Βήμα η συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2018, 14:25 / Ανανεώθηκε 14 Ιουνίου 2018, 14:47
  «Ναι μεν, αλλά...» από Γεννηματά: «Βήμα η συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση»
Facebook Twitter Whatsapp

«Με τους χειρισμούς τους αναλαμβάνουν την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα στον ελληνικό λαό», είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Να ισορροπήσει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι συσχετισμών δυνάμεων στο Μακεδονικό επιχείρησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά δήλωσε πως η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση. «Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχουμε θέσει. Η υλοποίηση της συμφωνίας είναι φανερό ότι δεν εξαρτάται από μας αλλά από τη γειτονική χώρα. Εκτός από την αβεβαιότητα ολοκλήρωσής της υπάρχουν αρνητικά σημεία συγκεκριμένα», είπε και σημείωσε αναλυτικότερα: 

«Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μόνο αν η αναθεώρηση του Συντάγματος περιλαμβάνει και την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με τη νέα ονομασία! Μόνο αν η επιστολή πρόσκλησης για ένταξης σταλεί μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που έχουν αναλάβει τα Σκόπια να κάνουν για να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα για τη χώρα».

Ακόμα, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία και σε έντονο ύφος ξεκαθάρισε: «Με τους χειρισμούς τους αναλαμβάνουν την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα στον ελληνικό λαό. Είναι επιλογή σας να διχάστε τους Έλληνες!».

Ωστόσο, άφησε αιχμή και για τη στάση της ΝΔ, κάνοντας λόγο για διαχρονική ευθύνη στη δημιουργία του προβλήματος, αλλά και οπισθοχώρηση από τις θέσεις που «δεν βοήθησε να δημιουργηθεί εθνική γραμμή και επέτρεψε στον κ. Τσίπρα διαπραγματεύεται εν κρυπτώ!».

Πάντως, η επικεφαλής της ΔΥΣΗ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση για την οικονομία λέγοντας πως η σκιά στην αίθουσα του κοινοβουλίου είναι πολύ βαριά και γκρίζα, όπως ακριβώς η καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών. «Οι νέες δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα μαζί με το 3η μνημόνιο είναι βαριά κληρονομιά! Το 4ο μνημόνιο είναι εδώ χωρίς λεφτά και δέσμευση για χρέος. Ο κ. Τσίπρας πέρασε θηλιά στο λαιμό ελληνικού λαού! Καθαρή έξοδος; Τέλος αυτό το παραμύθι! Δημεύετε δημόσια περιουσία και θα λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό! Το άρθρο 109 (σ.σ. για υπερταμείο) θα σας κατατρέχει».

Η κ. Γεννηματά δήλωσε πως με τη παρούσα συμφωνία οι δανειστές εξασφαλίζονται πλήρως, τονίζοντας: «υποθηκεύετε τη δημόσια περιουσία ως εγγύηση!».

Ακόμα, κατηγόρησε τη ΝΔ πως ακολούθησε την λογική του «ώριμου φρούτου», καθώς ενώ ζητούσε δυο χρόνια εκλογές τελικά είπε για Φθινόπωρο.