ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα διεξαχθεί η συζήτηση της πρότασης μομφής της ΝΔ

Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2018, 14:49 / Ανανεώθηκε 14 Ιουνίου 2018, 14:34
Πώς θα διεξαχθεί η συζήτηση της πρότασης μομφής της ΝΔ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ξεκινά στις 6 το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το καθεστώς που διέπει κοινοβουλευτικά τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας περιγράφεται στο άρθρο 84 του Συντάγματος και αναλυτικότερα στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, η πρόταση θα πρέπει να είναι υπογρεγραμμένη από το 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (50) και να κατατεθεί την ώρα που υπάρχει στην Ολομέλεια δημόσια συνεδρίαση (νομοσχέδιο, κοινοβουλευτικός έλεγχος κτλ).

 

 

Στην προκειμένη περίπτωση θα κατατεθεί μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε: «Η ΚΟ της ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα, που κρύβεται, αν τολμά να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησής σας. Όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί της για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο. Σήμερα αναμετριόμαστε όλοι μας με την Ιστορία», είπε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής».

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία θα ξεκινήσει στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το Σάββατο (16/06).

Να σημειώσουμε πως στη ψηφοφορία για να γίνει δεκτή η πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, γεγονός που συνεπάγεται αυτόματα την απώλεια της δεδηλωμένης από τη κυβέρνηση.

Αξίζει να τονιστεί πως η συζήτηση ξεκινά με την ομιλία δύο βουλευτών από εκείνους που έχουν υπογράψει την πρόταση δυσπιστίας, ενώ μέχρι το τέλος των τοποθετήσεών τους, εγγράφονται οι βουλευτές που επιθυμούν να μιλήσουν.