ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμιτρόφ: Ζούμε ιστορικές μέρες – Επωφελής για όλους η λύση

Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2018, 14:40 / Ανανεώθηκε 14 Ιουνίου 2018, 15:05
Ντιμιτρόφ: Ζούμε ιστορικές μέρες – Επωφελής για όλους η λύση
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

«Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη της Γερμανίας», σημείωσε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 «Ζούμε ιστορικές μέρες» τόνισε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτροφ, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Γερμανία.

Ο κ. Ντιμιτροφ τόνισε πως εκτιμά «ιδιαίτερα τη στήριξη της Γερμανίας. Για εμάς η Γερμανία είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα, είναι ο πρώτος μας εμπορικός εταίρος. Θεωρούμε τη Γερμανία ως τον πυλώνα της Ευρώπης, που βασίζεται σε αρχές, δηλαδή σε έναν κόσμο που διέπεται από το κράτος δικαίου και τους διεθνείς κανόνες και αρχές».

Τόνισε ακόμα: «Είμαστε σε καλό δρόμο για να κλείσουμε μια διαμάχη που μοιάζει με ένα βάρος που μας σέρνει προς τα πίσω, εμποδίζοντας την πρόοδό μας και κλείνοντας μας στην αίθουσα αναμονής εδώ και πολλά χρόνια».

«Η πΓΔΜ σήμερα αγωνίζεται για τη μάχη για την ίδια Ευρώπη που ζείτε εδώ στη Γερμανία. Δεν θέλουμε να έχουμε διαφωνίες με τους γείτονές μας, θέλουμε ανεξάρτητους δικαστές, θέλουμε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, θέλουμε υπεύθυνους πολιτικούς», συνέχισε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.

«Είμαστε η γενιά που πρέπει να κάνει τη δουλειά, είμαστε αυτοί, και όχι οποιοσδήποτε από το εξωτερικό, που πρέπει να κλείσει το ‘μακεδονικό’ ζήτημα έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλα ερωτηματικά ως προς το ποιοι είμαστε, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ερωτηματικά ναι μιλάμε μάλιστα τη μακεδονική γλώσσα», υπογράμμισε ο κ. Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε: «Είμαστε αυτοί που πρέπει να ανοίξουν τις προοπτικές και να κάνουν στην άκρη για τις επόμενες γενιές και το μέλλον τους. Θα κάνουμε τη δουλειά μας και θα το κάνουμε αυτό χωρίς να υπολογίσουμε τα πολιτικά σημεία που θα κερδίσουμε. Κάνουμε τη δουλειά μας αναλογιζόμενοι τι θέλουμε να είναι η ‘Μακεδονία’ σε 5, 10 ή 15 χρόνια από τώρα».

«Έχουμε ιστορική ευκαιρία»

Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως σήμερα υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία επίλυσης του ζητήματος λέγοντας πως «θα είναι επωφελής για όλους, τόσο για τη ‘Μακεδονία’ όσο και για την Ελλάδα. Θα είναι ωφέλιμο για τα Βαλκάνια, για την Ευρώπη και για τον κόσμο, να κλείσει αυτό το ζήτημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς εκτός από την προώθηση της φιλίας μας με την Ελλάδα, τα βασικά μας κίνητρα είναι να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ. Όπως είπα, αυτό είναι πολύ σημαντικό και, ως εκ τούτου, είμαι ευγνώμων για τη στήριξη του Γερμανού ΥΠΕΞ, δηλαδή της Γερμανίας, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει πολιτική απόφαση μέχρι το τέλος αυτού του μήνα Ιουνίου για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την πΓΔΜ, εκτιμώντας παράλληλα τη στήριξη της Γερμανίας για να πάρουμε μια πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταστήσουμε τον συμβιβασμό που έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση win-win και για τις δύο πλευρές».

«Μετά την επίλυση αυτής της διαμάχης, η πΓΔΜ δεν θα έχει πλέον ανοικτά ζητήματα με κανέναν από τους γείτονές της. Δεν έχουμε συνοριακές διαφορές. Πέρυσι, καταλήξαμε σε συμφωνία για τη φιλία με τον ανατολικό μας γείτονα, τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Εάν όλα πάνε να σχεδιαστούν και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ακολουθήσουμε το σχέδιο, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα γίνουμε μια χώρα χωρίς ανοικτά ζητήματα, μια χώρα που θα εξαπλωθεί το πνεύμα φιλίας, προσφέροντας ένα χέρι βοήθειας σε όλους αυτούς οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν διαφωνίες στην περιοχή των Βαλκανίων μας», σημείωσε ακόμα.

Κλείνοντας, σημείωσε πως «Οι ιστορικές νίκες και οι ιστορικές επιτυχίες δεν είναι ποτέ εύκολο να επιτευχθούν. Έχουμε το καθήκον να εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας τέτοιας επιτυχίας κάθε μέρα» ενώ πρόσθεσε πως «Μετά την επίσκεψή μου στο Βερολίνο επιστρέφω στα Σκόπια για να συμμετάσχω σε μια συνεδρίαση της κυβέρνησης στην οποία θα εξεταστεί το κείμενο της Συμφωνίας. Φυσικά, θα υπάρξει διάσταση απόψεων, αλλά θα ήταν πολιτικά υπεύθυνο να αφήσουμε την επιλογή στους πολίτες, εξηγώντας σε αυτούς επίσης γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα μας. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα κάνουν τη σωστή επιλογή».