ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το κείμενο της πρότασης μομφής της ΝΔ (PDF)

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2018, 15:17 / Ανανεώθηκε 14 Ιουνίου 2018, 15:33
Facebook Twitter Whatsapp

Οι πρώτοι που υπογράφουν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Όπως αναφέρει το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή «η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων».

Να σημειώσουμε πως οι τέσσερις πρώτοι που υπέγραψαν το κείμενο ήταν ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ ακολούθησαν αλφαβητικά οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει ακόμα πως είναι μια «επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα» αφού «αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε αφήσει υπόνοιες για διασύνδεση της πορείας της οικονομίας (και του χρέους) με το Σκοπιανό.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «ενώ συζητάμε το τέταρτο μνημόνιο ο κ. Τσίπρας έρχεται να δεσμεύσει τη χώρα με το Βόρειο γείτονα μας σε ένα πλαίσιο που δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Πιστεύω ότι αυτός ο συγχρονισμός δεν είναι τυχαίος. Είναι συνειδητή σας επιλογή. Για να στρέψετε τα φώτα μακριά από τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ανταλλάσσετε με μια βαριά εθνική υποχώρηση, τα εθνικά μας θέματα με μια μεγαλύτερη κατανόηση από τους εταίρους μας στα ζητήματα της οικονομίας».

O κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» τη συμφωνία με τα Σκόπια, γιατί «φέρνει τετελεσμένα που δεν είναι αναστρέψιμα».

Είναι «κακή η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ» και «Μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση η "μακεδονική" γλώσσα και εθνότητα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που αποδέχεστε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα ο γεωγραφικός προσδιορισμός δεν έχει νόημα. Με τη συμφωνία που καταθέσατε στη Βουλή το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όχι οι πολίτες του».

Δείτε ΕΔΩ την πρόταση μομφής όπως κατατέθηκε από τη ΝΔ.

Διαβάστε επίσης: 

► H πρόταση μομφής αλλάζει τον σχεδιασμό Τσίπρα για τις Πρέσπες 

Τσίπρας: Επωφελής η συμφωνία, ας μου κάνουν πρόταση μομφής