ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Σάββατο η ψηφοφορία για τη πρόταση μομφής, η αντιπολίτευση ζητά περισσότερο χρόνο

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2018, 19:20 / Ανανεώθηκε 14 Ιουνίου 2018, 19:41
Το Σάββατο η ψηφοφορία για τη πρόταση μομφής, η αντιπολίτευση ζητά περισσότερο χρόνο
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας ζητά η ΝΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρότασης μομφής στη Βουλή και θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Ωστόσο, από τις συζητήσεις τόσο στην Διάσκεψη όσο και στην Ολομέλεια, κατέστη σαφές πως εφόσον ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα (που θα εξαντληθεί), τότε και η ονομαστική θα γίνει πριν από την προγραμματισμένη ώρα. Για το λόγο αυτό, η Βουλή αναμένεται να κρατήσει ανοιχτή την Ολομέλεια μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια την ξεκάθαρη αντίθεση της ΝΔ εξέφρασε ο αντιπρόεδρός της, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος δήλωσε: «H ΝΔ έχει ένσταση γι’ αυτά που παρουσιάσατε ως πρόταση σε σχέση με τη λήξη της συζήτησης! Η κοινοβουλευτική παράδοση θέλει τη διαδικασία τριήμερη και τη ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας».

Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διαβεβαίωσε αργότερα πως ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι θα κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Ο κ. Χατζηδάκης επέμεινε στη θέση του κόμματός του λέγοντας ότι πρόκειται για «φαλκίδευση» του δικαιώματος της αντιπολίτευσης. «Τι φοβάται η κυβέρνηση; Τη Bουλή, τη συζήτηση ή μήπως τον λαό καθώς έχουν προαγγελθεί συλλαλητήρια το Σάββατο; Η πρακτική αυτή είναι φοβική και αλαζονική ταυτόχρονα. Η κυβέρνηση έστω και τη τελευταία στιγμή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει ψήγματα δημοκρατικής ευαισθησίας. Να γίνει κανονικά η συζήτηση σύμφωνα με τις παραδόσεις της Βουλής», είπε.

Από τη πλευρά του ο Αν. Λοβέρδος της ΔΗΣΥ, σημείωσε πως είναι υποχρέωση της Βουλής να δώσει χρόνο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί, ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ τόνισε πως ως κόμμα «δεν θα συμμετάσχουμε στο παιχνίδια αποπροσανατολισμού».

«Θα υπάρξει άπλα στη συζήτηση αυτή και έτσι πρέπει να γίνει. Το κύριο άρθρο του κανονισμού λέει για συζήτηση μέχρι τρεις μέρες. Δεν υπάρχει διάθεση ούτε διάσταση απόψεων για το πόσο μπορεί να κρατηθεί η συζήτηση. Δεν θα αποκλειστεί κανείς! Αρκετοί συνάδελφοι απ’ όλα τα κόμματα που συνέστησαν να τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε με αεροπλάνα στις περιφέρειές τους επειδή είναι Σάββατο», απάντησε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «το τελευταίο το οποίο φοβάται η κυβέρνηση και η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις γιατί έχουμε συμμετάσχει πολλά χρόνια και δεν τις έχουμε δει πίσω από τζάμια».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον κ. Χατζηδάκη να παίρνει εκ νέου τον λόγο και να εμμένει στην θέση της ΝΔ αλλά το προεδρείο να αρνείται επί της ουσίας κάθε παράταση του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της τοποθέτησης των πρώτων ομιλητών θα ανοίξει κατάλογος όπου οι βουλευτές θα μπορούν να εγγραφούν αλλά δεν θα δοθεί λίστα με ονόματα από τα κόμματα. Ακόμα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μιλήσουν ως και 15 υπουργοί προκειμένου να δοθεί χρόνος στους υπόλοιπους.