ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμιτρόφ: Άλλο η χώρα «Μακεδονία» και άλλο η περιοχή

Δημοσίευση 14 Ιουνίου 2018, 20:33 / Ανανεώθηκε 14 Ιουνίου 2018, 20:05
Ντιμιτρόφ: Άλλο η χώρα «Μακεδονία» και άλλο η περιοχή
Photo: ΑΠΕ/ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο όρος Μακεδόνας «έχει διαφορετική σημασία στα δύο έθνη»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην προωθούμενη συμφωνία με την Ελλάδα «υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα Μακεδονία και την περιοχή Μακεδονία στην Ελλάδα» δηλώνει από το Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, την ώρα που στην Αθήνα συζητείται η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ με αφορμή το Σκοπιανό.

Στη συμφωνία «υπογραμμίζεται ότι Μακεδόνας στη μία και Μακεδόνας στην άλλη περίπτωση σημαίνουν κάτι διαφορετικό για τα δύο έθνη, η (σ.σ. εθνική) ταυτότητά μας διασφαλίζεται, κάτι πολύ σημαντικό διότι βεβαίως δεν μπορείς να διαπραγματευθείς ιδιαίτερα για το ζήτημα της ταυτότητας» δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Deutsce Welle.

Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα έχει προσφέρει εγγυήσεις για την εφαρμογή των προβλέψεων της συμφωνίας, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ απαντά: «Αρχικά τα βήματα προβλέπεται να γίνουν από τη δική μας πλευρά επειδή έχουμε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι αλλαγές αυτές πρόκειται να γίνουν εντός της Μακεδονίας. Υπάρχει επίσης μια ρήτρα που λέει ότι εάν η συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ, βεβαίως τα πάντα καθίστανται άκυρα.

»Αυτό είναι ένα τεστ ωριμότητας νομίζω και για τις δύο χώρες. Είναι ένα τεστ και για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ επειδή καλούνται να διαδραματίσουν έναν ρόλο, και νομίζω ότι εάν όλοι κάνουμε το σωστό και δεν τα παρατήσουμε έχουμε καλές πιθανότητες να γράψουμε θετική Ιστορία».

Ακόμα, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ διαβεβαίωσε ότι η απόρριψη της συμφωνίας από τον πρόεδρο ΠΓΔΜ Ιβανόφ δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία: «Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο συμφωνίας με την Ελλάδα απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (σ.σ. για να επικυρωθεί) και είναι καθήκον μας ως κυβέρνησης να προσφέρουμε μια επιλογή στους πολίτες. Πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους επειδή αφορά αυτούς, αφορά τα παιδιά τους. Και ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κοινοβούλιο, ούτε καν ο πρόεδρος μπορούν να τους στερήσουν αυτή την επιλογή. Και νομίζω ότι πρέπει να πείσουμε τους πάντες γι' αυτό».

Νωρίτερα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης τόσο στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων όσο και στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ

Ο Χάικο Μάας συνεχάρη για ακόμη μία φορά τις κυβερνήσεις Αθηνών και Σκοπίων για την «ιστορική συμφωνία» που πέτυχαν και ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τις προσπάθειές του τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ σημείωσε ότι «ξεπεράστηκε ένα σημαντικό -ίσως και το τελευταίο- εμπόδιο» στο δρόμο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Γερμανίας και της Ευρώπης. Τόνισε ακόμη ότι τόσο ο ίδιος όσο και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ παρακολουθούσαν στενά το θέμα και θα χαρούν ιδιαίτερα εάν η συμφωνία στηριχθεί και από τους πολίτες της ΠΓΔΜ, καθώς «πρόκειται για κάτι που με μεγάλη υπευθυνότητα είναι προς το συμφέρον όλης της χώρας και για αυτό αξίζει την στήριξη των πολιτών, διότι εν τέλει πρόκειται για το μέλλον τους».