current views are: 10

15 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση08:29

Παρέμβαση του στρατού ζήτησε ο Μπαρμπαρούσης – Αποβλήθηκε από τη συζήτηση η ΧΑ

Αποβλήθηκαν από τη συζήτηση οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου της Βουλής.

Δημοσίευση 08:29’

Αποβλήθηκαν από τη συζήτηση οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου της Βουλής.

Χαμός επικράτησε στην αίθουσα της Ολομέλειας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση να εκστομίζει πρωτοφανείς εκφράσεις και να καλεί… σε πραξικόπημα! Στη συνέχεια, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου της Βουλής, στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιβλήθηκε στέρηση λόγου κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

«Ο στρατός», είπε ο κ. Μπαρμπαρούσης, «να συλλάβει τον υπουργό Αμυνας. Να συλληφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός. Τα κεφάλια τους στις Πρέσπες». Μάλιστα, χαρακτήρισε «προδότη» τον κ. Παυλόπουλο και «άπατρι» τον πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αποχώρησε από την αίθουσα και στην Ολομέλεια έμεινε μόνο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της  Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τις συγκεκριμένες δηλώσεις. 

Στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Σήμερα», είπε, «έπεσαν οι μάσκες. Η Χρυσή Αυγή βεβαίως που έχει έρθει εδώ με την ψήφο του ελληνικού λαού κάλεσε σε πραξικόπημα εναντίον του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και μάλιστα σε στρατιωτικό πραξικόπημα», είπε χαρακτηριστικά.

Αποβολή των βουλευτών της ΧΑ από τη συζήτηση

Την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην Ολομέλεια. Η Βουλή ομοφώνως συμφώνησε.

Η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής για την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, είχε ως εξής: «Πριν από λίγο στην ελληνική Βουλή υπήρξε ένα πρωτοφανές συμβάν όπου εκπρόσωπος ενός κόμματος προέβη σε ανοιχτή πρόσκληση για στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και ο κ. Μπαρμπαρούσης στράφηκε κατά του πρωθυπουργού. Οι εκφράσεις αυτές, πέραν όλων των άλλων των προφανών και αυτονοήτων, θίγουν και την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που προφανώς δεν θίγονται από τέτοιου είδους προκλήσεις. Ταυτόχρονα αποτελούν μια πρόκληση διχασμού, μια πρόκληση προς τη δημοκρατία, με ενδεχόμενο πρόκλησης ακραίων στοιχείων και δημιουργίας επεισοδίων σε όλη τη χώρα. Παίρνω την ευθύνη να εισηγηθώ στην ολομέλεια του Σώματος κανείς εκ των κυρίων και κυριών της Χρυσής Αυγής να μην έχουν το προνόμιο που δίνει αυτή η αίθουσα στην παρουσία τους. Διότι πρέπει να δοθεί από την ελληνική Βουλή ένα μήνυμα προς όλο τον ελληνικό λαό, ένα μήνυμα ενότητας, δημοκρατίας, ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης και ταυτόχρονα ένα μήνυμα καταδίκης του φασισμού και των εκφραστών τους, πατριδοκάπηλων που θέλουν, με αυτόν τον τρόπο, να δημιουργήσουν αυτή την ατμόσφαιρα. Είμαι σαφής, αυτή η πρόκληση, ύστερα μάλιστα από την παρουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής που επί της ουσίας κάλυψε αυτή τη συμπεριφορά, αφορά το σύνολο των μελών της ΚΟ της Χρυσής Αυγής και με αυτή την έννοια εισηγούμαι να ληφθεί απόφαση από την Ολομέλεια, για την στέρηση του δικαιώματος της συζήτησης. Δεν θέλω να ξανακούσω αυτή την πρόκληση που είναι σαφές πως είναι προσχεδιασμένη, συστηματική, διχαστική και έχει να κάνει και με το τι θα συμβεί σήμερα, αύριο την Κυριακή σε αυτό τον τόπο. Πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα και την ευθύνη πρέπει να αναλάβουμε όλοι μας».

Τι προβλέπει το άρθρο για τη στέρηση λόγου

Το άρθρο 79 του Κανονισμού της Βουλής για τη στέρηση λόγου ορίζει ότι:

1. Aν o Boυλευτής πoυ ανακλήθηκε στην τάξη, κατά τις διατάξεις τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ, συνεχίζει την ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ, o Πρόεδρoς μπoρεί να τoυ στερήσει τo λόγo έως τo τέλoς της συζήτησης τoυ θέματoς κατά την oπoία ανέκυψε τo ζήτημα και, σε σoβαρές περιπτώσεις, με απόφαση της Boυλής, έως τo τέλoς της συνεδρίασης.

2. Πριν τoυ στερήσει τo δικαίωμα τoυ λόγoυ, o Πρόεδρoς εγείρεται από τη θέση τoυ και καλεί τo Boυλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ. Aν δεν συμμoρφωθεί, o Πρόεδρoς απαγγέλλει την πoινή της στέρησης τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ.


σχετικα αρθρα