current views are: 1

15 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση13:22

Κουρουμπλής: Η ΝΔ ταυτίζεται με τους εθνικιστές των Σκοπίων

Μέτρο, σωφροσύνη και μετριοπάθεια, συνέστησε ο υπουργός Ναυτιλίας

Δημοσίευση 13:22’

Μέτρο, σωφροσύνη και μετριοπάθεια, συνέστησε ο υπουργός Ναυτιλίας

Μέτρο, σωφροσύνη και μετριοπάθεια, συνέστησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχολιάζοντας τη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είχε το θάρρος να προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό, ενώ επέκρινε τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με τους εθνικιστές των Σκοπίων και την κατηγόρησε ότι έχει ευθύνες που το όνομα «Μακεδονία» αναγνωρίστηκε από 135 χώρες και πλέον.

«Είναι ενδιαφέρον να ακούμε από ανθρώπους που ο ένας έλεγε τον άλλο προδότη να είναι στο ίδιο κόμμα και την ίδια όχθη, απέναντι σε μία κυβέρνηση που είχε το θάρρος να σηκώσει το βάρος και να προχωρήσει σε μια λύση έντιμη και σε έναν έντιμο συμβιβασμό για να απαλλάξει τη χώρα από τα δεινά που έρχονται, αλλά κάποιοι κάνουν ότι δεν τα ξέρουν» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Απαντώντας δε, στην επίθεση που δέχθηκε η κυβέρνηση από τη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Κουρουμπλής την κάλεσε να είναι πιο προσεκτική και να μην προτρέχει.

«Η κ. Μπακογιάννη, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και παρακολουθεί τα πράγματα στα Βαλκάνια, ξέρει ποια είναι η διείσδυση της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή ακόμα και στην ορθόδοξη Σερβία. Ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Πάνω από 135 χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία και την ευθύνη για την αναγνώριση των Σκοπίων δεν την έχει ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς» τόνισε και πρόσθεσε: «Μην προτρέχετε. Υπάρχουν και τα πρακτικά των προηγούμενων χρόνων για να δούμε τι λέγατε για τη σύνθετη ονομασία και τον γεωγραφικό προσδιορισμό και τι λέγατε για το “Βόρεια Μακεδονία”. Χαρίσατε το όνομα “Μακεδονία” με την ανικανότητα σας. Η πολιτική εκ του αποτελέσματος κρίνεται».

Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν τη συμφέρει να διαλυθεί αυτό το κρατίδιο» γιατί, όπως είπε, αυτό «θα τροφοδοτήσει τον μεγαλοϊδεατισμό».

«Η επίλυση του προβλήματος θα ενισχύσει τη χώρα μας ως περιφερειακή δύναμη και θα ανοίξει δρόμους για τη διακίνηση του εμπορίου» υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτλιίας και συμπλήρωσε: « Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα από την απόφαση της κυβέρνησης να πάει στην επίλυση του προβλήματος. Κριτική βεβαίως να γίνει. Υπάρχουν θέματα για να συζητήσουμε. Αλλά μια συμφωνία δεν είναι κατοχική. Είναι συμφωνία δύο κρατών και εκ των πραγμάτων κάποια πράγματα θα διεκδικηθούν από τη μια ή από την άλλη πλευρά. Εσείς, όμως, ταυτίζεστε με τους εθνικιστές των Σκοπίων. Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να απογαλακτιστεί από τη σκιά του πατέρα του τον οδηγεί στις ακραίες θέσεις του κ. Σαμαρά και αυτό είναι επικίνδυνο».

«Δεν θέλετε εκλογές, γι’ αυτό καταθέσατε την πρόταση. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι με βάση την απόφαση που θα πάρει η Βουλή θα δοθεί τέλος στο παραμύθι των εκλογών, με το οποίο καλλιεργούσατε προσδοκίες στον κόσμο σας» κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.


σχετικα αρθρα