current views are: 9

16 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση15:01

Γιατί το ΚΚΕ απουσιάζει από την πρόταση δυσπιστίας

Η κόντρα με τον Πρωθυπουργό για το αν το ΚΚΕ έφυγε από τις θέσεις του σε σχέση με το 1992 δεν είναι τυχαία.

Δημοσίευση 15:01’

Η κόντρα με τον Πρωθυπουργό για το αν το ΚΚΕ έφυγε από τις θέσεις του σε σχέση με το 1992 δεν είναι τυχαία.

Το 1992 – 1995, όταν ο «μακεδονισμός» βρισκόταν σε έξαρση με αλλεπάλληλα συλλαλητήρια διακομματικής στήριξης με τη συμμετοχή και του τότε ΣΥΝ και το Λεωνίδα Κύρκο να δηλώνει το περίφημο «όλοι πλην Λακεδαιμονίων» – για να το ανακαλέσει εκ των υστέρων – το ΚΚΕ ξεκαθάριζε ότι δεν θα πάρει μέρος στον παροξυσμό. Αυτό επαναλαμβάνει και σήμερα. Η διαφορά είναι ότι το «θέατρο» της αντιπαράθεσης είναι το Κοινοβούλιο και όχι η πλατεία Συντάγματος ή ο Λευκός Πύργος. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν σαφής στο βήμα «Δεν θα νομιμοποιήσουμε άλλο αυτή την αρχαιοελληνική θεατρική τραγωδία που στήνετε» και η ΚΟ του κόμματος αποχώρησε από την αίθουσα της ολομέλειας.

Τα πράγματα επαναλαμβάνονται αλλά με ανεστραμμένη φορά σε όλα τα επίπεδα. Όπως διαπιστώνεται, ένα μέρος της σημερινής πραγματικότητας είναι ότι η κοινωνία έχει αφομοιώσει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη διεθνή κοινότητα – φίλες και συμμαχικές χώρες ή δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης:

►Σύγκρουση για το Σκοπιανό στη Βουλή

►Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συζήτηση για την πρόταση μομφής

Ένα άλλο μέρος της είναι και η ύπαρξη της ΧΑ για την οποία, όπως φάνηκε και απο τα πρώτα συλλαλητήρια του Φεβρουαρίου γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει από ένα εθνικά ευαίσθητο θέμα. 

Η «λαθροχειρία» Τσίπρα για τη συνέπεια του Περισσού

Η κόντρα με τον Πρωθυπουργό για το αν το ΚΚΕ έφυγε από τις θέσεις του σε σχέση με το 1992 δεν είναι τυχαία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που παραδέχονται ότι όλα τα κόμματα, αν και τους πήρε πολλά χρόνια, έφεραν τη χώρα σε σχέση με την ονομασία και την ουσία της επίλυσης στη θέση που είχε πρωτοδιατυπωθεί με ξεκάθαρο τρόπο από το Κομμουνιστικό Κόμμα ήδη από το 1992: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και έξω από τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για να στηρίξει τη συμφωνία μέσα από την εσωτερική αντιπαράθεση ήταν ότι καλύπτεται αυτή η βασική παράμετρος εφευρίσκει «σπέρματα αλυτρωτισμού» στην εθνικότητα και τη γλώσσα «παραγνωρίζοντας το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» μόνο και μόνο για να πει όχι στη συμφωνία.

Το γεγονός προκάλεσε ίσως την πιο σκληρή κριτική που έχει ασκήσει ποτέ το ΚΚΕ στη Βουλή στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και των συμβούλων του από την πρώην ΓΓ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Φυλάττουν Θερμοπύλες… 

Όπως θυμίζουν, και το 92 και σήμερα το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε λύση με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. «Το ΚΚΕ πράσινο φως στα σχέδια των μακελάρηδων» έλεγε από το βήμα της Βουλής. Τα περί αυτοδιάθεσης που επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του με αναφορές στους Μαρξ και Λένιν χτύπησαν «νεύρο». Όπως σημειώνουν από το ΠΓ της ΚΕ μέχρι το πιο απλό μέλος του κόμματος γνωρίζουν να ότι είναι άλλη η θέση για την αυτοδιάθεση λαών που καταπιέζονται και άλλο ο σύγχρονος όρος του «αυτοπροσδιορισμού» που γίνεται το όχημα για να πυροδοτούνται διαιρέσεις με πρόσχημα μειωνοτικά ζητήματα.

Κι όπως σημείωνε έξω από τη βάση της Σούδας ο Θανάσης Παφίλης, το ΚΚΕ και το 1992 και το 2008 και σήμερα απαντά: «οι Λακεδαιμόνιοι πήγαν στις Θερμοπύλες».


σχετικα αρθρα