current views are: 12

16 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση17:02

Κοτζιάς σε ΝΔ: Ποτέ δεν δεχτήκατε το erga omnes – Είχατε προκρίνει το «Βόρεια Μακεδονία»

«Γιατί δε δίνετε τον κατάλογο των ονομάτων που συζητούσατε;»

Δημοσίευση 17:02’

«Γιατί δε δίνετε τον κατάλογο των ονομάτων που συζητούσατε;»

Σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για τα πεπραγμένα της στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.  Μάλιστα, ο υπουργός κατέθεσε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής, χαρακτήρισε τη συμφωνία «πατριωτική» και διερωτήθηκε: «Από ποιους κινδυνεύει πιο πολύ η χώρα; Από αυτούς που δεν έχουν ούτε πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που αγοράζουν F35; Να πάψουμε να είμαστε φυλακισμένοι της ιστορίας».

Άφησε επίσης σαφείς αιχμές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη και τη δήλωση που είχε κάνει προ ημερών για το 2008 και τη γραμμή της τότε κυβέρνησης στο Σκοπιανό: «Έχετε κάνει σοβαρή διαπραγμάτευση ποτέ ή ισχύει αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος σας ότι κάνατε πλάκα στους ξένους».

«Στηρίζεται η διαπραγμάτευση σε αυτό που βρήκαμε μπροστά μας. Και βρήκαμε μπροστά μας και παλαιότερα κείμενα. Το Μακεδονικό χωρίστηκε σε τέσσερις περιοχές από τη δεκαετία του 20. Είστε οπαδοί του αναθεωρητισμού; Δεν αναγνωρίζετε τις παλιές συνθήκες; Και ο κ. Ερντογάν δε θα αναγνωρίζει τη συνθήκη της Λωζάνης. (…) Όλοι θέλετε να το λύσει το ζήτημα η κυβέρνηση, αλλά το κρύβετε και θέλετε να μας τα χώνετε», επεσήμανε.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, ότι είναι παράρτημα του VMRO στην Αθήνα, ενώ κατηγόρησε όσους στέκονται κατά της συμφωνίας ότι είναι «οπαδοί της αδράνειας (…)Συμμαχία της άρνησης. Είναι η ίδια παράταξη που θεωρούσε την Ελλάδα ψωροκώσταινα και αρνείται μία διεθνή συμφωνία μήπως τα χάσουμε όλα».

Στρέφοντας το βλέμμα του στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις, ο κ. Κοτζιάς διερωτήθηκε: «Ποια ακριβώς είναι η θέση της ΝΔ; Ντρέπεστε για όσα κάνατε; Γιατί δε δίνετε τον κατάλογο των ονομάτων που συζητούσατε; Μήπως κάνατε μυστική διπλωματία; Υπάρχουν στιγμές καλής διπλωματίας όπως ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι. υπάρχουν και στιγμές κακής διπλωματίας όπως όταν επί 7 χρόνια η ΝΔ διαπραγματευόταν όνομα Μακεδονία- Σκόπια και στο εσωτερικό Μακεδονία. Ποτέ δεν επιβάλλατε το erga omnes. Αφού δεχόσασταν ονομασία Μακεδονία στο εσωτερικό, πώς θα λεγόταν οι κάτοικοι της χώρας;»

«Ποια ήταν τα ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς: Το Βαρντάρσκα Μακεντόνια. Αυτό το όνομα δεν το δέχτηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το Άνω Μακεδονία δεν το θέλαμε ούτε εμείς ούτε οι Σκοπιανοί. Δε θέλαμε το Μακεδονία- Σκόπια εμείς γιατί θα έμενε το Μακεδονία. Πήγαμε στο Βόρεια Μακεδονία. Και λέει η ΝΔ ότι είναι το πιο άθλιο όνομα. Απάντησε η τότε υπουργός το 2009, ερωτηθείσα από τον Νιμιτς εάν αξίζει να συνεχίσει τις προσπάθειες για Βορεια Μακεδονία απάντησε πως “ασφαλώς και αξίζει”» υπογράμμισε. 

Κλιμακώνοντας στα πυρά του κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, υποστήριξε πως «εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν δε δώσαμε εθνότητα. Η συμφωνία λέει ιθαγένεια. Εσείς τη δίνετε την εθνότητα. Γιατί όταν η συμφωνία λέει ταυτότητα και εσείς εθνότητα, εσάς θα επικαλεστεί η άλλη πλευρά. Η απόφαση του 2001 που τους λέει Μακεδόνες, τα διαβατήρια που σφραγίζουμε μέχρι και σήμερα που λέει Μακεντόνια και εμείς βάζουμε μία σφραγιδούλα και λέμε ότι δεν την αναγνωρίζουμε. (…)1954 η μακεδονική γλώσσα αναγνωριστηκε. Το 1957 ο Αβέρωφ απαντούσε για την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας. Το 1977 έγινε δεκτή η κυριλλική γλώσσα και έγινε υιοθέτηση μίας έκθεσης της Γιουγκοσλαβίας περί αυτών των γλωσσών. Και αναρτήθηκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ».

«Η ΕΟΚ αποφάσισε το 1991 να φτιάξει την επιτροπή που θα έβλεπε εάν υπήρχε αλυτρωτισμός στα συντάγματα των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τι έκανε η ΝΔ; Δεν πήγε. Η διεθνής πρακτική είναι να βλέπουν δύο χώρες μαζί τα βιβλία Ιστορίας, το έκαναν η Γερμανία και η Πολωνία που είχαν εκατομμύρια νεκρούς», είπε.

«Υπάρχει μια [παλαιότερη] διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να την γνωρίζει κανείς. Καλείτο να πάει ο διαπραγματευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να πει ότι δέχεται η Ελλάδα, αλλά επειδή δεν μπορεί να το περάσει, να βγει σαν απόφαση του ΣΑ», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Δεν είχε ενημερωθεί ούτε το [τότε] υπουργικό συμβούλιο. Δεν θα πω επί ποιάς κυβέρνησης έγινε. Θα έρθει η ώρα να κατατεθούν όλα αυτά».


σχετικα αρθρα