current views are: 10

17 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση04:48

Τα νέα δεδομένα μετά την πρόταση μομφής και τα γαλάζια μηνύματα προς τον Πρ. Παυλόπουλο

Επιβεβαιώθηκε ότι κεντρικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα ήταν να πλήξει την αντιπολίτευση.

Δημοσίευση 04:48’

Επιβεβαιώθηκε ότι κεντρικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα ήταν να πλήξει την αντιπολίτευση.

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό βάζει πλέον η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης και ολοκληρώθηκε με τη χθεσινοβραδινή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Όπως σημείωνε στο newpost.gr, πηγή πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το πιο σημαντικό είναι πως ο Πάνος Καμμένος είναι αυτός που έστειλε τελικά τον Αλέξη Τσίπρα στις Πρέσπες να υπογράψει μια συμφωνία, της οποίας τα δεδομένα είναι δύσκολο να ανατραπούν, ακόμη και αν καταρρεύσει στην διαδικασία κύρωσης είτε στην μια είτε στην άλλη πλευρά.

Επίσης, όπως λένε από τη ΝΔ, η τριήμερη συζήτηση επιβεβαίωσε ότι κεντρικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα όταν άνοιξε το Σκοπιανό, ήταν να πλήξει την αντιπολίτευση και να διασπάσει την κεντροδεξιά παράταξη.  Όμως αντ΄αυτού, σύμφωνα με την αποτίμηση που κάνουν στην οδό Πειραιώς, ο πρωθυπουργός αντί να πετύχει το στόχο του, συναίνεσε τελικά σε μια κάκιστη συμφωνία που συνιστά εθνική υποχώρηση.

Το γιατί ο κ. Τσίπρας δεν πέτυχε το στόχο του αποδεικνύεται, όπως τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, και από την σαθρή επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε τόσο ο ίδιος όσο και οι κ. Καμμένος και Κοτζιάς. Και οι τρεις, λένε, προσπάθησαν να κάνουν συμψηφισμούς με το παρελθόν, για να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους. Όπως υπενθύμιζαν από την οδό Πειραιώς, καμία κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπέγραψε ποτέ καμία συμφωνία με τα Σκόπια και δεν δέσμευσε την χώρα με όρους επιζήμιους.

Με βάση τη γαλάζια αποτίμηση, το μόνο που «πέτυχε» ο ΣΥΡΙΖΑ χθες, ήταν να βγει αποδυναμωμένη η κυβερνητική πλειοψηφίας κατά ένα βουλευτή: τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος όπως σχολίαζαν από τη ΝΔ, ήταν ο μόνος που εν τέλει υπήρξε συνεπής με όσα θεωρητικά υποστηρίζει ο Πάνος Καμμένος. «Αντί λοιπόν να διευρυνθεί η στήριξη στην κυβέρνηση, όπως επεδίωκε κ. Τσίπρας, συρρικνώθηκε» σημείωνε κορυφαίο στέλεχος της οδού Πειραιώς.

 

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν πάντως πως όλο αυτό δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στις δημοσκοπήσεις, αν και τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων δεν είναι καθόλου καλά για την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η μέτρηση της Marc για το Πρώτο Θέμα, στην οποία 7 στους 10 πολίτες απορρίπτουν τη συμφωνία που υπογράφεται σήμερα, ενώ το ίδιο λένε και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Το 49% των ψηφοφόρων του δεν θέλει να υπογραφεί η σημερινή συμφωνία των Πρεσπών, προφανώς γιατί την θεωρεί επιζήμια για τη χώρα.

Παράλληλα η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στις 14,4 ποσοστιαίες μονάδες, όταν σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Μάρτιο η διαφορά ήταν στις 10,3 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια έρευνα παίρνει πλέον μονοψήφια ποσοστά στη Μακεδονία και Θράκη. Και την ίδια στιγμή, λένε από την οδό Πειραιώς, δικαιώνεται απολύτως η στάση του κ. Μητσοτάκη, καθώς αυξάνει κατά 8 μονάδες την καταλληλότητά του ως πρωθυπουργού.

Το ερώτημα που θέτουν πια από την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι γιατί επέδειξε τέτοια βιασύνη ο κ. Τσίπρας, εφόσον τα Σκόπια υποτίθεται ότι ήταν η επισπεύδουσα πλευρά. «Γιατί υπογράφει άρον-άρον μια συμφωνία που παραχωρεί στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να λέγονται Μακεδόνες;» ρωτούν και διευκρινίζουν πως ακόμη και να υπάρχουν διεθνείς πιέσεις, αυτό συνέβαινε πάντα, όμως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ενέδωσαν σε αυτές. Εκείνο που άφησε να εννοηθεί ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας, αφορούσε ενδεχόμενα ανταλλάγματα, π.χ. στο χώρο της οικονομίας.

Στην ΝΔ έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη για να του ζητήσει να παρέμβει ώστε να έρθει η συμφωνία στη Βουλή για ψήφιση, πριν υπογραφεί. Όπως σημείωναν αρκετά γαλάζια στελέχη στο newpost.gr, ο Προκόπης Παυλόπουλος σήμερα βρίσκεται προ ιστορικών ευθυνών, καθώς υπογράφεται μια συμφωνία που την καταδικάζει η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και άνω του 70% του Ελληνικού λαού.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή πριν την χθεσινή ψηφοφορία. Μέσω του γραφείου του πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις και μίλησε για «ουσιώδεις διαφορές» της πολιτικής της κυβέρνησής του στο Σκοπιανό, από την πολιτική και την τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου. Βαρύνουσα σημασία έχει και δήλωση του αδερφού του ιδρυτή της ΝΔ, Αχιλλέα Καραμανλή, η οποία ερμηνεύτηκε ότι απευθυνόταν προς τον κ. Παυλόπουλο. Όπως τόνισε, «όλοι, μηδενός εξαιρουμένου οφείλουν να αντιδράσουν και να εξαντλήσου όλες τις δυνατότητες του Συντάγματος για την υπεράσπιση της εθνικής υπόθεσης της Μακεδονίας».


σχετικα αρθρα