current views are: 10

17 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση04:57

Με 153 «ναι» ο Τσίπρας στις Πρέσπες

Αντίστροφη μέτρηση για το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με ορόσημο τις εκλογές

Δημοσίευση 04:57’

Αντίστροφη μέτρηση για το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με ορόσημο τις εκλογές

Με μια απώλεια και με την πλειοψηφία να αριθμεί πλέον 153 βουλευτές προσέρχεται ο πρωθυπουργός στις Πρέσπες προκειμένου μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ να παραστούν στην υπογραφή της συμφωνίας από τους δυο υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και τα «πηγαδάκια

στη Βουλή χθες το βράδυ μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείκνυαν τα ανάμεικτα συναισθήματα που υπήρχαν από τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου. Προβληματισμός για την αλλαγή της αριθμητικής της πλειοψηφίας από τη μια, «ανακούφιση» από την άλλη.

«Ο Δημήτρης Καμμένος με τον τρόπο με τον οποίο μίλαγε και έκανε επίθεση σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Μάκης Μπαλαούρας, καθώς και η εκφορά του λόγου του έδειχνε επί της ουσίας ότι εδώ και καιρό είχε διαρραγεί η πολιτική του σχέση με την κυβερνητική πλειοψηφία. Ώρα καλή στην πρύμνη του και αέρα στα πανιά του», δήλωνε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης στο newpost.gr.

Στην Κουμουνδούρου ήταν βαθιά ενοχλημένοι από όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ και έβλεπαν σε μεγάλο βαθμό πως η συμπόρευση μαζί του μέχρι την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας δεν θα ήταν δυνατή. Η ζημιά που προκαλούσαν οι σχεδόν καθημερινές τοποθετήσεις του έριχναν μια βαριά «σκιά» στον κυβερνητικό συνασπισμό αφού αναδείκνυαν τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 

Σε αιχμηρούς τόνους κυβερνητικός αξιωματούχος μιλούσε για «εντεταλμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα και προδιαγεγραμμένη αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία, που απλά επιβεβαιώνει ότι εξαντλήθηκαν και οι τελευταίες εφεδρείες διαπλοκής», ενώ η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου έκανε λόγο για «αναμενόμενη στάση του Δ. Καμμένου. Μάλλον άργησε κιόλας. Η έκπληξη θα ήταν η συνέχιση της στήριξης σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τώρα μπορεί να συνεχίσει χωρίς κανέναν ενδοιασμό αυτό που ξεκίνησε εδώ και καιρό.» Τη συμπόρευση του με τη ΝΔ υπονόησε ο Πάνος Καμμένος επισημαίνοντας στο twitter πως «ακριβοπληρωμένη η μεταγραφή … κουτσός ο παίχτης…»

Το άλλο σημείο που μένει από την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι το γεγονός πως ο Πάνος Καμμένος από το βήμα της Ολομέλειας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαζυγίου με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Επεσήμανε ότι καταψηφίζει την πρόταση μομφής, ωστόσο όταν έρθει η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» θα κάνει τα πάντα για να την αποτρέψει. Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε όσους εκτιμούν όλο το τελευταίο διάστημα πως ο καλύτερος τρόπος για ένα «βελουδινο διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαφωνία σε ένα μείζον εθνικό θέμα. Στις πολυτάραχες σχέσεις των δυο εταίρων καταγράφεται το γεγονός ότι την περίοδο που διανύουμε δεν είναι μόνο οι τοποθετήσεις του Δημήτρη Καμένου που έχουν ενοχλήσει τους παροικούντες στην Ηρώδου Αττικού.

Το κλίμα στη Βουλή το τριήμερο που πέρασε πολώθηκε στο μέγιστο βαθμό και είναι ενδεικτικό πως περίπου 200 βουλευτές ζήτησαν να πάρουν το λόγο. «Όταν στο βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια» λέει μια παλιά παροιμία και είναι φανερό πως η άνοδος του «πολιτικού θερμομέτρου» βοηθά τους δύο βασικούς μονομάχους της εξουσίας συνθλίβοντας τα μικρότερα κόμματα. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί η διαμάχη του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ το επόμενο διάστημα με το Μαξίμου να ετοιμάζει τις απαντήσεις του μέσα στο καλοκαίρι.


σχετικα αρθρα