ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Πρέσπες: Αρχίζουμε ένα καινούργιο τραγούδι χαράς και ειρήνης

Δημοσίευση 17 Ιουνίου 2018, 08:37 / Ανανεώθηκε 18 Ιουνίου 2018, 07:22
Τσίπρας από Πρέσπες: Αρχίζουμε ένα καινούργιο τραγούδι χαράς και ειρήνης
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Ζάεφ: Η συμφωνία δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και πέρα μόνο νικητές», τόνισε κατά τα χαιρετισμό του πριν την υπογραφή της συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας.

«Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» πρόσθεσε.

«Όταν συναντηθήκαμε στο Νταβός έκανε πολύ κρύο. Το κρύο δεν ήταν μόνο εκεί αλλά για 25 χρόνια ήταν και στις σχέσεις των χωρών μας. Λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν. Όμως η κοινή μας βούληση ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες», σημείωσε και ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα πως η «συμφωνία διαψεύδει σε κάθε άρθρο της πατριδοκάπηλες φωνές και στις δύο χώρες».

«Σήμερα αναμετριόμαστε με το βάρος της ιστορικής ευθύνης. Απευθυνόμαστε, πρώτα από όλα, στους δύο λαούς μας, αλλά και στους λαούς όλων των Βαλκανίων. Λαούς βασανισμένους στο διάβα της ιστορίας από το δηλητήριο του σοβινισμού, τη διχόνοια του εθνικιστικού μίσους και της πατριδοκαπηλίας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ανοίγουμε το δρόμο της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της συνεργασίας και συνανάπτυξης για τις χώρες μας και όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Να βαδίσουμε μαζί σε μια εποχή περιφερειακής σταθερότητας, ευημερίας και καταξίωσης. Η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια γι’ αυτή τη νέα εποχή», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή υπογραφή συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Ζάεφ: Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς τόλμη

Αξιότιμε φίλε Αλέξη, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη» υπογράμμισε.

Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Να οικοδομήσουμε ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ στις Πρέσπες και πρόσθεσε: «Είδαμε ότι από την απομόνωση καμία χώρα δεν είχε όφελος».

«Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες οι μακεδόνες οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία» είπε και συνεχίζοντας αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία επανέλαβε πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεση τους. «Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ. Πρόσθεσε ακόμα πως «Η συμφωνία δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή».

Υπέγραψαν τη συμφωνία

Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μεταβούν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

πηγή φωτογραφιών: Twitter / Ζοραν Ζάεφ