current views are: 6

19 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση16:12

Μέρκελ: Στο Eurogroup ελπίζω να κάνουμε το τελευταίο βήμα για την Ελλάδα

Αν όλα πάνε καλά «όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων»

Δημοσίευση 16:12’

Αν όλα πάνε καλά «όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων»

Την ελπίδα ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν στο πλευρό της. Αν όλα πάνε καλά, είπε, «όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων».

«Τώρα πιστεύω έχουμε την χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε “τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων”. Πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η καγκελάριος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με στόχο την κατάθεση γερμανογαλλικής πρότασης στην Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.

Διαβάστε επίσης: 

«Αναίμακτη» λύση με ελάχιστες παραχωρήσεις για την Ελλάδα θέλουν Μέρκελ – Σολτς 

Βερολίνο: Έως και 15 δισ. ευρώ η δόση 

Κομισιόν: Τρίμηνες αξιολογήσεις μετά το πρόγραμμα – Ανοιχτά οκτώ προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα, η λύση που προωθείται κινείται στους εξής βασικούς άξονες: παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου ύψους 130 δις ευρώ από τον EFSF (όπως γράφει σήμερα και η Süddeutsche Zeitung, λόγω γερμανικών πιέσεων η επιμήκυνση «κλειδώνει» μάλλον στα 7 με 8 χρόνια), μαξιλαράκι ασφαλείας από τους αδιάθετους πόρους του τρίτου προγράμματος που αναμένεται να κινηθεί στα 15 δις ευρώ και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα ύψους 4-5 δισ.

Όσον αφορά το ΔΝΤ το Βερολίνο φαίνεται να έχει συμβιβαστεί πλέον απόλυτα με έναν αμιγώς συμβουλευτικό ρόλο του Ταμείου.

Συμφωνία για προϋπολογισμό Ευρωζώνης

Στη συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν υπήρξε επίσης συμφωνία στο θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης: 

«Η δουλειά για το ζήτημα του προϋπολογισμού ήταν η πιο περίπλοκη, αλλά βρήκαμε μια καλή λύση», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους, ακόμη και με επιπλέον βοήθεια προς τα πλέον αδύναμα μέλη.

Για ένα «νέο βήμα στην ιστορία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης» έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο των υπαρχουσών δομών προϋπολογισμών και θα τεθεί σε ισχύ με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού του 2021, εξήγησε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν κανονικό προϋπολογισμό, με έσοδα και έξοδα σε ετήσια βάση. Σε ό,τι αφορά το ποσό, οι δύο ηγέτες δεν έδωσαν νούμερα, καθώς το ύψος του προϋπολογισμού θα καθοριστεί με την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, προκειμένου να αποκτήσουμε «ένα επιπλέον εργαλείο για την βραχυπρόθεσμη αστάθεια και τα προβλήματα ρευστότητας μεμονωμένων χωρών», όπως είπε.


σχετικα αρθρα