current views are: 9

20 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση04:27

To Eurogroup κατεδαφίζει το αφήγημα Τσίπρα για λύση στο χρέος

Σκοπιανό και οικονομία εγκλωβίζουν την κυβέρνηση και τη στέλνουν στις κάλπες

Δημοσίευση 04:27’

Σκοπιανό και οικονομία εγκλωβίζουν την κυβέρνηση και τη στέλνουν στις κάλπες

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι ο μόνος που ενδεχομένως θα απογοητευτεί από τις αποφάσεις του αυριανού Eurogroup, όπως έγραφε η γερμανική Handelsblatt, αλλά σύσσωμη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει στηρίξει το αφήγημά της, στη λύση για το χρέος. Οι γερμανικές πιέσεις για περιορισμένα μέτρα ελάφρυνσης, το πιθανότερο είναι να περάσουν στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και οι προσδοκίες των δύο κυβερνητικών εταίρων, Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, να διαψευστούν.

Διαβάστε ακόμη: Το Βερολίνο ράβει κοστούμι στα… μέτρα του για το ελληνικό χρέος

Μετά και την υπογραφή της συμφωνίας για το «Βόρεια Μακεδονία» και το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος δικαιολόγησε τη στήριξή του στην κυβέρνηση κατά την πρόταση δυσπιστίας με το επιχείρημα ότι το κάνει για να ολοκληρωθεί η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται πλέον εγκλωβισμένο με τον κ. Τσίπρα να έχει ξεμείνει από επιλογές. Οι φήμες ότι η κυβέρνηση έδωσε το όνομα ως αντάλλαγμα για καλύτερη αντιμετώπιση στα ζητήματα της οικονομίας, ενισχύθηκαν από το δημοσίευμα του Reuters, ότι ο πρωθυπουργός «ενδέχεται να ενίσχυσε τις πιθανότητες να πείσει τους πιστωτές να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους».

Διαβάστε ακόμη: Reuters: Η συμφωνία για το Σκοπιανό ίσως ενισχύσει τις ελπίδες για το χρέος

Προηγήθηκαν οι καταγγελίες του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, ότι κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. κάποιοι συνάδελφοί του που ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ λόγω του Σκοπιανού, μεταπείστηκαν όταν, όπως είπε, το «αν θα πάρει τη συμφωνία  για το χρέος η Ελλάδα συνδυάστηκε, με το εάν θα παραχωρήσουμε το «Μακεδονία».

Μάλιστα ο κ. Καμμένος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στον Θανάση Παπαχριστόπουλο και μια ακόμη βουλευτή των ΑΝΕΛ, που δεν κατονόμασε, οι οποίοι έλεγαν ότι η συμφωνία με τα Σκόπια είναι μια καλή συμφωνία και πως δεν πρέπει να διακυβευτεί η πορεία της κυβέρνησης γιατί «θα πάρουμε καλή ρύθμιση για το χρέος, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και θα μειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%».

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του newpost.gr, στο αυριανό Eurogroup, η Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση να κερδίσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου (ύψους 130 δις ευρώ από τον EFSF) κατά 7 με 8 χρόνια και στη χειρότερη 3 χρόνια. Όποιο και από τα δύο να συμβεί πάντως, η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα. Και αυτό γιατί, στην πρώτη περίπτωση, μιας καλύτερης λύσης, θα κατηγορηθεί ότι πούλησε το όνομα με αντάλλαγμα το χρέος και στη δεύτερη ότι παρόλο που έδωσε το «Μακεδονία», δεν πήρε τίποτε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το κόμμα του κατά της κυβέρνησης. Διατυπώνοντας ερωτήματα για τη «χρονική σύμπτωση της ψήφισης ενός τετάρτου Μνημονίου με την υπογραφή μιας συμφωνίας-εξπρές στο Σκοπιανό», τόνισε πως «για το Σκοπιανό έχουν άποψη όλοι οι Έλληνες. Όπως και όλοι οι Έλληνες ξέρουν πόσο ακόμη διαρκή λιτότητα φέρνει το τέταρτο Μνημόνιο που ψηφίσατε, χωρίς να έχετε εξασφαλίσει ακόμη τίποτε χειροπιαστό  για την ελάφρυνση του χρέους». 

Στο θέμα του χρέους ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Μόναχο. Μιλώντας στους ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, τόνισε πως για να έχει χώρα πρόσβαση στις αγορές, χρειάζονται δύο πράγματα: «Το πρώτο είναι το ζήτημα του χρέους να αντιμετωπιστεί γενναία, να βρεθεί συμβιβασμός με το ΔΝΤ και να σταλεί σήμα στις αγορές οτι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί με ασφάλεια και καλά επιτόκια και το δεύτερο μια ξεκάθαρη δέσμευση σε μεταρρυθμίσεις», τόνισε. Όταν έκλεισαν οι κάμερες και οι πόρτες της αίθουσας όπου γινόταν η συνεδρίαση, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε το ΕΛΚ, σχετικά με το ζήτημα του χρέους να κάνει κάτι για τη χώρα και όχι για τον κ. Τσίπρα.


σχετικα αρθρα