ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα βλέμματα στο Λουξεμβούργο για τις τελικές αποφάσεις για το χρέος

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2018, 07:09 / Ανανεώθηκε 21 Ιουνίου 2018, 09:54
Όλα τα βλέμματα στο Λουξεμβούργο για τις τελικές αποφάσεις για το χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

Αισιοδοξία στο Μαξίμου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την δύσκολη «εξίσωση» του χρέους καλείται να λύσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο σημαντικότερο ραντεβού της χρονιάς για την κυβέρνηση. Στο Eurogroup του Λουξεμβούργου ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιδράσεις του Βερολίνου αν και οι τελευταίες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ αφήνουν «παράθυρο» αισιοδοξίας για το τελικό αποτέλεσμα.  

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να αποτελεί τον άγνωστο «Χ» με δεδομένη πλέον, όμως τη μη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι αντιδράσεις των αγορών από μια τέτοια εξέλιξη σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους προκαλεί εύλογη ανησυχία σε όλες τις πλευρές με αρκετούς Ευρωπαίους να επιμένουν στην ανάγκη εμπροσθοβαρών μέτρων.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζοντας πως «η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα είναι απολύτως αξιόπιστη και απολύτως πειστική για την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης είναι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του μεσοπρόθεσμου χρέους να δώσουν  το κατάλληλο σήμα στις αγορές ώστε να αποκλιμακωθούν περαιτέρω τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και ταυτόχρονα να είναι διαπραγματεύσιμα στην πρωτογενή και στη δευτερογενή αγορά. Ο αριθμητικός στόχος έχει να κάνει με την επιμήκυνση των ημερομηνιών ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων. Η οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι στο μεσοπρόθεσμο διάστημα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.

Διαβάστε ακόμη: Μόνο στο Newpost: Επιστολή της Διεθνούς Αμνηστίας στους δανειστές για το χρέος

Η συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να επικεντρωθεί γύρω από την επέκταση των δανείων του EFSF με την Γερμανία να μην έχει απομακρυνθεί πολύ  από την αυστηρή γραμμή της επέκτασης από 3-5 χρόνια. Θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία αν ο Όλαφ Σόλτς υποχωρήσει σε αυτό το πεδίο αφού η εικόνα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα μειωνόταν πολύ, όπως και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Από τη στιγμή που οι Θεσμοί επιμένουν σε επιμήκυνση έως 15 έτη μια συμβιβαστική διάθεση στα  7- 8 έτη  θα ήταν μια καλή λύση για την ελληνική πλευρά.

Ο «γαλλικός μηχανισμός» σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξη παραμένει στο τραπέζι αν και το Βερολίνο επιμένει ότι η ενεργοποίηση του δεν θα πρέπει να είναι αυτόματη, αλλά θα πρέπει να παίρνει το «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε αποφάσεις για το χρέος

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνέλθει στις  4 το μεσημέρι.
Τέσσερα θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα του Eurogroup για την Ελλάδα.
- Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης
-  Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης
-  Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση
-  Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος

Για το Μαξίμου η σημερινή συνεδρίαση έχει συνδεθεί άρρηκτα με την επόμενη ημέρα στην κυβέρνηση αφού μια καλή λύση για το χρέος θα αποτελέσει ένα από τα πολύ βασικά «όπλα» για τις εκλογές, ενώ θα φέρει και την πολυπόθητη ηρεμία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα τελευταία χρόνια από βουλευτές και στελέχη ζητήθηκε να βάλουν «πλάτη» με τη υποσχετική μια «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και μιας ικανοποιητικής λύσης στο θέμα του χρέους που θα λειτουργήσει προσθετικά για τους «βαθμούς  ελευθερίας» που θέλει να αποκτήσει η κυβέρνηση από τις 20 Αυγούστου  και μετά.

Προσφυγικό και χρέος

Μπορεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο να μη δέχονται σε καμία περίπτωση συναλλαγές κάτω από το τραπέζι για το χρέος και το ονοματολογικό των Σκοπίων, ωστόσο από χθες νέα σενάρια έρχονται στη δημοσιότητα σε σχέση με το προσφυγικό και τη μίνι Σύνοδο Κορυφής που προκάλεσε η Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή.

Φανερά πιεσμένη η γερμανίδα καγκελάριος από τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα  θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί διμερείς συνθήκες με τις εμπλεκόμενες χώρες. Σε σχέση με την Ελλάδα και την έξοδο από τα μνημόνια είναι ενδεικτικό ότι η  Die Zeit σχολιάζει πως «η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα».