ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πέταγμα της πεταλούδας στο Βερολίνο φέρνει εκλογές στην Αθήνα

του Γιώργου Δ. Ευθυμίου - Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2018, 07:01 / Ανανεώθηκε 21 Ιουνίου 2018, 07:45
Το πέταγμα της πεταλούδας στο Βερολίνο φέρνει εκλογές στην Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp

Κάλπες το φθινόπωρο;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο φαινόμενο της πεταλούδας (μέρος της θεωρίας του χάους στα μαθηματικά), μία από τις διατυπώσεις αναφέρει πως «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα». Στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα η σοβούσα κρίση στη Γερμανία φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες και δυσάρεστες εξελίξεις για την Ελλάδα. Όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, οι εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι η συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών του SPD στην κυβέρνηση Μέρκελ θα χαλάρωνε τη θηλιά γύρω από τη χώρα μας, όχι μόνο διαψεύδονται, αλλά προσγειώνουν απότομα την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η πίεση που δέχεται η Άνγκελα Μέρκελ από το SPD και η όλο και μεγαλύτερη επικράτηση του «σκληρού μπλοκ» στο Βερολίνο, μπορεί να οδηγήσει μόνο σε μια κατεύθυνση: στην απαίτηση διαρκώς αυστηρότερων όρων για τη συναίνεση σε οποιασδήποτε μορφής «διευκόλυνση» προς την Ελλάδα, όπως π.χ. στο ζήτημα του χρέους. Στο κενό πρόκειται να πέσουν και οι προσδοκίες των κυβερνητικών στελεχών για παραχωρήσεις στην Αθήνα σε χρέος και προσφυγικό, επειδή προχώρησαν ταχύτατα την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε αποφάσεις για το χρέος

Ήδη η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε χθες, με τη δημοσίευση από την Κομισιόν, της Έκθεσης Συμμόρφωσης για την τέταρτη αξιολόγηση. Λίγες ώρες πριν το σημερινό Eurogroup, οι Θεσμοί επιβεβαίωσαν, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση της κυβέρνησης για την περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019 και του αφορολόγητου από το 2020 και ότι ολοκληρώθηκαν και τα 88 προαπαιτούμενα από την πλευρά της Ελλάδας. Παράλληλα με τις περικοπές μνημονεύεται και η δυνατότητα ενεργοποίησης ενός «επεκτατικού» δημοσιονομικά πακέτου μέτρων (τα λεγόμενα αντίμετρα) υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των στόχων.

Επίσης, η Έκθεση Συμμόρφωσης προαναγγέλλει και ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια. Το ίδιο σημείο συναντάται και στο σχέδιο των κειμένων για την μεταμνημονιακή εποπτεία (με έτος αναφοράς-εφαρμογής το 2020) και ισοδυναμεί με νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Μάλιστα οι δανειστές φέρονται να επιμένουν σε περαιτέρω προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές αξίες, η οποία ενδέχεται από το 2020 να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές γειτονιές. Στη ΝΔ περιμένουν να δουν τις αποφάσεις του αποψινού Eurogroup, ωστόσο όπως τονίζουν, οι ίδιοι εργάζονται για την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος.

Διαβάστε ακόμη: Με τη «βούλα» της Κομισιόν οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσουν από το γαλάζιο επιτελείο, τις κατά σειρά συναντήσεις που είχε τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ντομπρόφσκις, τον επικεφαλής του ESM, Ρέγκλινγκ, και τα όσα είπε δημόσια στο ΕΛΚ που συνεδρίασε στο Μόναχο, πως απαιτείται μια γενναία ρύθμιση για το χρέος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι το 4ο μνημόνιο δεν είναι εδώ. Με ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης και με πολύ βαριά μέτρα» διευκρινίζουν από την οδό Πειραιώς. Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως, την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να βρεθεί και στο Βερολίνο, όπου θα έχει ραντεβού με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. 

Κάλπες το φθινόπωρο;

Υπό τα δεδομένα αυτά, στη ΝΔ δεν αποκλείουν ο κ. Τσίπρας να ενεργοποιήσει τελικά την εισήγηση που του έχει γίνει για εκλογές τον Οκτώβριο, ειδικά μετά την πορεία που έχει πάρει το Σκοπιανό, τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις και τις επικίνδυνες πολιτικές ακροβασίες του Πάνου Καμμένου. Ωστόσο αν ληφθεί υπόψη ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στα τέλη του 2018, ο κ. Καμμένος, απάντησε πως θα υπάρξει μια άλλη πλειοψηφία στη Βουλή που θα την επικυρώσει, ενδεχομένως ο κ. Τσίπρας  να μην σκοπεύει να κάνει σύντομα εκλογές.

Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν στη ΝΔ, ξέρει από τώρα ότι θα βρεθούν όχι μόνον κάποιοι πρόθυμοι βουλευτές των ΑΝΕΛ (που δεν θα ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο), αλλά και κάποιοι βουλευτές άλλων κομμάτων που θα επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Πρέπει να υπογραμμιστεί, δε, ότι ο κ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε ότι η ίδια ετερόκλητη ομάδα προθύμων βουλευτών θα στηρίξει τον κ. Τσίπρα και σε μια νέα ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός μετά την επικύρωση της συμφωνίας.

Το ερώτημα που απευθύνουν πλέον από την αξιωματική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση, είναι «ποιους βουλευτές εννοεί ο κ. Τζανακόπουλος, όταν δηλώνει βέβαιος ότι ακόμη και αν αποσύρει την εμπιστοσύνη του ο κ. Πάνος Καμμένος, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να κυβερνά;». Όπως διευκρίνιζαν πάντως από την οδό Πειραιώς, η ΝΔ εξυπακούεται ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία, όποια πλειοψηφία κι αν επιλέξουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος. «Μαζί την υπέγραψαν και φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τα τετελεσμένα που ήδη δημιουργεί σε βάρος της Ελλάδας» τόνιζαν.