current views are: 4

21 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση15:30

Καμμένος: Συντριπτική απάντηση σε Τουρκία, εάν παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Ελλάδα και Κύπρος από κοινού κτίζουμε το αύριο της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή»

Δημοσίευση 15:30’

Ελλάδα και Κύπρος από κοινού κτίζουμε το αύριο της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή»

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία πως σε περίπτωση που αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, «η απάντηση θα είναι σαρωτική» έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από την Κύπρο.

Ο υπουργός δήλωσε ότι «ο αμυντικός χώρος του έθνους είναι κοινός και περιλαμβάνει τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου μαζί». Μαζί, πρόσθεσε, σχεδιάζουμε, μαζί αποφασίζουμε, μαζί κτίζουμε το μέλλον. Σημείωσε ότι χάρη στην σταθερότητα, την οποία έχουν επιδείξει η Ελλάδα και η Κύπρος σε δύσκολες στιγμές στην ευρύτερη περιοχή, κτίζουν ένα πυλώνα σταθερότητας, που εκτείνεται προς τα νότια με την Αίγυπτο, προς τα ανατολικά με την Ιορδανία, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Λίβανο, αλλά και προς τα βόρεια, μέσω της Ελλάδας, με τις Βαλκανικές χώρες.

Αυτός ο άξονας σταθερότητας συνέχισε ο ΥΕΘΑ , στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εκείνους που σκέφτονται ή μπορεί να σκεφτούν οποιαδήποτε στιγμή την προσπάθεια κατάλυσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εδαφικής μας ακεραιότητας. «Ελλάδα και Κύπρος από κοινού κτίζουμε το αύριο της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.

Επίσης , ο κ. Καμμένος επεσήμανε ότι: «Είμαστε εκείνο το έθνος, που εύκολα μπορεί να συνομιλεί με το Ισραήλ και παράλληλα να έχει το σεβασμό των αραβικών κρατών, γιατί ο Ελληνισμός δεν υπήρξε ποτέ επιθετικός στην ευρύτερη περιοχή». Ο ΥΠΕΘΑ έκανε αναφορά και στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου- Ελλάδος-Ισραήλ , εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας περιόδου συνεργασίας.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο Κύπρου- Ελλάδος στον ενεργειακό τομέα, υπογραμμίζοντας πως οι δύο χώρες χτίζουν τον κόμβο της ενέργειας, που μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι ο Κύπριος ομόλογος του «ίσως να είναι ο μόνος άνθρωπος, ο μόνος υπουργός», που κάθε εβδομάδα από ανθρώπινο ενδιαφέρον περισσότερο, τον παίρνει τηλέφωνο και ρωτά για τους δύο στρατιωτικούς, που βρίσκονται αιχμάλωτοι, όμηροι στην Τουρκία.

Η συνέχιση της παράνομης κράτησης των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία, η συνέχιση της αιχμαλωσίας τους και της ομηρίας τους αποτελεί , σύμφωνα με τον υπουργό, «μία τρανή απόδειξη ότι εκείνος που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, που παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες, που παραβιάζει τους όρους της Δημοκρατίας είναι η Τουρκία». Αυτό ,πρόσθεσε, το αισθάνονται όλες οι σύμμαχες χώρες, βλέποντας την παράνομη κράτηση και του πάστορα Μπράνσον , που και αυτός είναι όμηρος, προκειμένου να ανταλλαγεί με τον Γκιουλέν .

«Εμείς θέλουμε μια Τουρκία, η οποία να ακολουθήσει ένα άλλο δρόμο, το δρόμο της Ευρώπης, το δρόμο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δρόμο της ειρήνης και αυτό θα είναι προς το καλό όλων των λαών μας», κατέληξε ο Π. Καμμένος.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας , Σάββας Αγγελίδης, δήλωσε ότι Κύπρος και η Ελλάδα «συντάσσονται στον κοινό αγώνα μαζί με τους εταίρους τους ενάντια σε οτιδήποτε απειλεί την ασφάλεια και την ίδια την ύπαρξη των δημοκρατικών κοινωνιών και του σύγχρονου πολιτισμού τους».

Ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε ότι η Τουρκία, ακολουθώντας μια αλλοπρόσαλλη πολιτική αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και παράλληλα προβάλλει αξιώσεις ως προς το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.


σχετικα αρθρα