current views are: 9

21 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση18:19

Μητσοτάκης: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθεί από την ΝΔ

«Είτε με 151, είτε με 180, είτε και με όσους βουλευτές χρειαστούν για να κυρώσουν αυτή τη συμφωνία, η ΝΔ θα την καταψηφίσει»

Δημοσίευση 18:19’

«Είτε με 151, είτε με 180, είτε και με όσους βουλευτές χρειαστούν για να κυρώσουν αυτή τη συμφωνία, η ΝΔ θα την καταψηφίσει»

«Αυτή η συμφωνία είναι κακή» επανέλαβε την Πέμπτη Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ θα την καταψηφίσει όταν έλθει στη Βουλή.

«Αυτή η συμφωνία είναι κακή και στην ελληνική Βουλή δεν θα κυρωθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Και επειδή άκουσα χθες τον κ. Καμμένο να ζητάει από τον κ. Τσίπρα να ψηφισθεί η συμφωνία από 180 βουλευτές, νομίζοντας ότι θα στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να του απαντήσω εδώ από τη Θεσσαλονίκη.  Είτε με 151, είτε με 180, είτε και με όσους βουλευτές χρειαστούν για να κυρώσουν αυτή τη συμφωνία, η ΝΔ θα την καταψηφίσει» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα του συνεδρίου Export Summit που οργάνωσε ο ΣΕΒΕ.

Διαβάστε επίσης: 

Συνεχίζεται ο πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για το Σκοπιανό

Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε πως η Ελλάδα «έκανε τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις» και υποστήριξε πως «εκχωρώντας την εθνικότητα και τη γλώσσα, αυτό που γίνεται στην πράξη είναι ότι ακυρώνεται τελικά και το όνομα».

«Αυτήν τη διαπραγμάτευση την έκαναν άνθρωποι που στο παρελθόν δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τους δώσουμε ακόμη και το όνομα Μακεδονία σκέτο. Σημερινοί υπουργοί το ζητούσαν, ενώ η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είχε μετάσχει και σε εκδήλωση στα Σκόπια με αυτό ακριβώς το όνομα. Γι’ αυτό και όταν έγινε γνωστή η συμφωνία τους προειδοποίησα -το ίδιο βράδυ κιόλας- ότι είναι εθνικά επιζήμια για τη χώρα και ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα την υπέγραφε. Τους είπα επιπλέον ότι με τον τρόπο που τη διατύπωσαν στο χαρτί θα δημιουργηθούν  τετελεσμένα -με πρώτο την απώλεια του βασικού διπλωματικού όπλου μας: Την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν το διαπραγματευτικό «όπλο» που με επιτυχία χρησιμοποιήσαμε το 2008 στο Βουκουρέστι. Είχαμε στείλει τότε σε όλη τη διεθνή κοινότητα ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα. Πρώτα συμφωνία, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και απεμπόλησαν ακόμη και αυτό το κεκτημένο.

»Το εξοργιστικό όμως είναι ότι ο κ Τσίπρας υπέγραψε αυτή τη συμφωνία χωρίς να έχει ούτε ομόφωνη υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου ούτε εξουσιοδότηση της Βουλής. Και βέβαια, δεν είχε και δεν έχει καμία νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό και κατέθεσα πρόταση δυσπιστίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε επίσης λόγο για πλήγμα στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας επειδή «τίθενται υπό αμφισβήτηση» τα εμπορικά σήματα μακεδονικών προϊόντων.

Υποστήριξε, τέλος, όπως οι «λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης» έχουν «δηλητηριάσει τις κοινωνίες και στις δύο πλευρές».

«Στα Σκόπια ξύπνησαν και πάλι εθνικισμοί και ακρότητες. Και στην Ελλάδα, οι κρυφές μεθοδεύσεις και η ανωριμότητα στους διπλωματικούς χειρισμούς, αλλά και η περιφρόνηση του εθνικού αισθήματος, έβαλαν ξανά το θυμικό στη θέση ενός πατριωτικού ρεαλισμού που ήταν το κεκτημένο των τελευταίων ετών» εξήγησε.


σχετικα αρθρα