current views are: 10

22 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση00:26

Τσακαλώτος: Ιστορική στιγμή – Υπόσχεσή μας η ανάπτυξη για όλους

Η πρώτη δήλωση μετά το Eurogroup

Δημοσίευση 00:26’

Η πρώτη δήλωση μετά το Eurogroup

«Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

«Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα .Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας» ανέφερε..

«Η ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους αλλά για όλους και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση» είπε. 

Διαβάστε επίσης: 

Αυτά είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα 
«Κλείδωσε» στα 10 χρόνια η επιμήκυνση των ομολόγων του EFSF – Πλεονάσματα 2,2% από το 2023 έως το 2060
FT: Ιστορική στιγμή για την Ευρωζώνη η απόφαση του Eurogroup

Η ατζέντα αλλάζει και υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια άσκησης πολιτικής, επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το επίπεδο της λιτότητας θα μειώνεται σταδιακά είτε με μειώσεις των φόρων είτε με αυξήσεις των δαπανών. «Η ατζέντα αλλάζει και το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, μπορούμε να πάμε σε μια περίοδο με πολύ πιο εποικοδομητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις» ανέφερε.

 Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι στο Eurogroup «έδεσαν τα κομμάτια του παζλ». Πρόκειται, όπως ανέφερε, για την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης, την ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση (δεν πρόκειται για δ’ μνημόνιο, είπε ο υπουργός, και αφορά σε θέματα είτε από το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο είτε από το τρίτο πρόγραμμα) και τη συμφωνία για το χρέος.

Σε συνέντευξη Τύπου, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου με αισιοδοξία». Ειδικά για το χρέος, είπε πως αυτό είναι πια βιώσιμο και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Το «μαξιλάρι ασφαλείας« θα αρκεί για τουλάχιστον 22 μήνες και υπό προϋποθέσεις για περισσότερο χρόνο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του βάρους από το χρέος στην οικονομία (π.χ. με την εξαγορά δανείων από το ΔΝΤ). Για την επόμενη έξοδο στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε 4- 5 απόπειρες τα επόμενα 2 χρόνια, με τον ακριβή χρόνο να αποτελεί τεχνοκρατική απόφαση του ΟΔΔΗΧ. Ερωτηθείς δε, είπε ότι η λύση που επελέγη από το Eurogroup δεν αφήνει χώρο στον γαλλικό μηχανισμό.


σχετικα αρθρα