current views are: 12

22 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση11:08

Τσίπρας για Eurogroup: «Εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο της λιτότητας»

Παυλόπουλος: «Έκανα το χρέος μου»

Δημοσίευση 11:08’

Παυλόπουλος: «Έκανα το χρέος μου»

«Εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο της λιτότητας», τόνισε Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μετέβη προκειμένου να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συμφωνία του χθεσινού Eurogroup για το ελληνικό χρέος, μίλησε για μια συμφωνία «ανώτερη από τις προσδοκίες των αγορών» που «ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, προκειμένου να παραμείνει ενωμένη η ευρωζώνη και να μείνει αραγές το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», ενώ χαρακτήρισε το χρέος «βιώσιμο».

«Η χθεσινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία. Άνοιξε μια νέα σελίδα για τη χώρα. Δεν θα εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά φεύγουμε από τον ακανθώδη δρόμο της λιτότητας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η χώρα έχει δέσμευση να τηρήσεις τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει η συμφωνία, ενώ προανήγγειλε «θετικές αλλαγές» το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα.

Απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο, τον ευχαρίστησε που συνέβαλε να παραμείνει η χώρα στην ευρωπαϊκό δρόμο, λέγοντας: «Αναγνωρίζω τον ιδιαίτερο ρόλο που εσείς διαδραματίσατε όλο αυτό το διάστημα. Πήραμε κρίσιμες αποφάσεις πολλές φορές κάτω από μεγάλη πίεση. Ομολογώ, είχατε δίκιο ότι έπρεπε να παραμείνουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο».

Διαβάστε επίσης: 
Τι αποφασίστηκε στο Eurogroup 
Τσακαλώτος: Ιστορική στιγμή – Υπόσχεσή μας η ανάπτυξη για όλους 
«Ελάφρυνε» το χρέος, βαρίδι τα πρωτογενή πλεονάσματα

«Έκανα ό,τι θα έκανε ο καθένας στη θέση μου. Έκανα το χρέος μου. Αυτό επέβαλε η συγκυρία και η Ιστορία του τόπου. Ο θεσμικός ρόλος του ΠτΔ προσαρμόζεται κατ’ ανάγκη. Είναι διαφορετικός όταν οι συγκυρίες είναι κρίσιμες. Η απόφαση να παραμείνουμε στην ευρωπαϊκή πορεία, ήταν απόφαση του λαού στο δημοψήφισμα. Ήθελε να παραμείνει», είπε από τη πλευρά του ο ΠτΔ.

Διαβάστε επίσης: 
Χαμόγελα στο Μαξίμου για τη λύση στο χρέος 
► Καμμένος: Μια νέα ημέρα ξημερώνει, τα μνημόνια τελείωσαν 
► ΝΔ: Οι αυταπάτες του Τσίπρα καθυστέρησαν τη συμφωνία 
► Ο διεθνής Τύπος για τις αποφάσεις του Eurogroup

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερα αναφορά στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Χαίρομαι που μια δήλωση εξαιρετικά υπεύθυνη και συγκινησιακά  φορτισμένη προέρχεται από έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας, τον Γιούνκερ, ο οποίος είπε «Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις αντοχές του και την προσήλωσή του στην Ευρώπη». Θέλω να επισημάνω αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας, αλλά και σε λάθη των προγραμμάτων. Και αυτά δεν τα διαμορφώσαμε εμείς. Αυτά τα λάθη θα ληφθούν υπόψη, όταν μάλιστα η ομολογία προέρχεται από την ηγεσία της ΕΕ».

Φιέστα Τσίπρα – Καμμένου στο Ζάππειο το απόγευμα 

Πανηγυρική εκδήλωση ετοιμάζει η κυβέρνηση, ύστερα από την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Ειδικότερα, στις 19:30, ο Αλέξης Τσίοπρας θα απευθύνει ομιλία ενώπιον των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο Ζάππειο. 

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει ομιλία στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων στις 19:30. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο του Ζαππείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου.


σχετικα αρθρα