«Η καταρχήν συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί επαναβεβαιώνει την πρόθεσή τους να περάσουν από φωτιά και σίδερο τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να προστατεύσουν την ισχύ των μονοπωλίων τους από την κρίση που βαθαίνει», σχολιάζει το ΚΚΕ σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας. Εκτιμά ακόμη πως «και η νέα συμφωνία του γερμανογαλλικού άξονα θα αποδειχτεί προσωρινή». «Η κλιμάκωση του πολέμου στα δικαιώματα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, ούτε την ανισομετρία που συνεχώς διευρύνεται στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αποτέλεσμα των ανταγωνισμών τους, και συνολικά του ξεπερασμένου καπιταλισμού», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Σίγουρη συνταγή για την κοινωνική χρεοκοπία και την πλήρη ύφεση», χαρακτήρισε ο Συνασπισμός τη «διαρκή ευρωπαϊκή λιτότητα» που, όπως υποστηρίζει, ζητούν να συνταγματοποιηθεί η Γαλλία και Γερμανία.

«Τα όσα ανακοίνωσαν οι Μέρκελ Σαρκοζί, πέρα από την δογματική εμμονή στην νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία, επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των αγορών», σημειώνει ο ΣΥΝ προσθέτοντας ότι «τόσο οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, που άλλωστε ήταν αυτός που έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη, είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τα συμφέροντα της τραπεζοκρατίας και των κερδοσκοπικών αγορών».