ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να νιώσουν οι πολίτες τη διαφορά» – Ο νέος μεγάλος στόχος της κυβέρνησης

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 23 Ιουνίου 2018, 07:29 / Ανανεώθηκε 23 Ιουνίου 2018, 23:28
«Να νιώσουν οι πολίτες τη διαφορά» – Ο νέος μεγάλος στόχος της κυβέρνησης
Facebook Twitter Whatsapp

Μαζί με την ευφορία, είναι εμφανής και ο προβληματισμός

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ικανοποίηση ήταν αποτυπωμένη στο πρόσωπο του Ευκλείδη Τακαλώτου όταν ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup τις «μικρές» ώρες της 22ης Ιουνίου. Ωστόσο, ο τόνος που επέλεξε στην τοποθέτησή του κάθε άλλο πάρα θριαμβευτικός ήταν. Ο υπουργός Οικονομικών αφού παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της απόφαση τους Eurogroup, δήλωσε ότι «είμαστε ευχαριστημένοι με τη συμφωνία γιατί μα επιτρέπει να    βγούμε στις αγορές. Αλλά αυτή    η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι υπέμεινε ο λαός.» Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι ό στόχος τώρα είναι να δουν οι πολίτες τα πρακτικά αποτελέσματα της συμφωνίας. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την επιστροφή της περηφάνια τους, αλλά να νιώσουν τη διαφορά στην τσέπη τους.

Ευφορία και προβληματισμός

Στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλη ευφορία για τη συμφωνία. Πέρα από αυτό καθαυτό το περιεχόμενο τη που κρίνεται πολύ θετικά, η ευαρέσκεια γίνεται μεγαλύτερο από το ότι η    τελική συμφωνία ήταν καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική γερμανική πρόταση για τα τις επιμηκύνσεις ήταν τα 3 χρόνια, ενώ η Κομισιόν πρότεινε 7. Τελικά η μπίλια έκατσε στα 10. Το Μαξίμου υποστήριξε σήμερα ότι «η 21η Ιουνίου του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μία σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.»

Ωστόσο, μαζί με την ευφορία, είναι εμφανής και ο προβληματισμός. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη    συναίσθηση του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία για την κυβέρνηση. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά, καμιά από τις δεκάδες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, δεν δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται. Η πλειονότητά τους μάλιστα δείχνει υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας με διψήφια διαφορά. Ακόμα πιο σημαντικές από τις δημοσκοπήσεις είναι οι αρνητικές αντιδράσεις που συναντούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις επαφές τους με τους πολίτες    -και δεν αναφερόμαστε στα στημένα επεισόδια των ακροδεξιών. Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, η κατάσταση έχει δυσκολέψει περισσότερο, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Στο αρνητικό κλίμα μέσα στην κοινωνία προστίθεται η αποδιάρθρωση του κομματικού μηχανισμού. «Κανένα όργανο δεν λειτουργεί», λέει χαρακτηριστικά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής

Η ανάταξη του κλίματος

Με δεδομένο ότι κατά πιθανότητα είναι μακρύς ο χρόνος μέχρις τις εκλογές, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η σημερινή δύσκολη κατάσταση μπορεί να αναταχθεί. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει λειτουργήσει με δύο τρόπους. Μπορεί από τη μια μεριά να προκαλεί αντιδράσεις, από την άλλη όμως, θεωρούν ότι συσπειρώνει πολίτες από την Αριστερά και το Κέντρο. Πολύ περισσότερο, η συμφωνία για το χρέος δίνει προοπτική στην οικονομία και στέλνει το μήνυμα ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Το θέμα όμως είναι να νιώσουν οι πολίτες τη διαφορά στην τσέπη τους, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος. Την ίδια ακριβώς έκφραση χρησιμοποίησαν ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος και βουλευτής με τους οποίους επικοινώνησε σήμερα το Newpost

 

Ασφαλώς πρώτη προτεραιότητα στην κατεύθυνση της στήριξης των πολιτών, αποτελεί η αναστολή της ψηφισμένης περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019. Επισήμως βέβαια όχι μόνο η κυβέρνηση δεν θέτει ζήτημα αναστολής του μέτρου, αλλά δηλώνει την κατηγορηματική προσήλωσή της στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Εντούτοις, off the record το θέμα το αφήνουν ανοιχτό άπαντα τα κυβερνητικά στελέχη. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε σήμερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο: «Εγώ θα σας έλεγα το εξής: ότι όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και θα πρότεινα στη ΝΔ να μην ποντάρει όλα της τα λεφτά σε αυτού του τύπου την αντιπολίτευση, διότι θα τα χάσει.»

Η δεύτερη κίνηση που αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση είναι η χορήγηση 13ης σύνταξης στο τέλος του χρόνου. Γι΄ αυτό το σκοπό έχει προβλεφτεί δημοσιονομικός χώρος 700 εκατομμυρίων ενώ με τον ρυθμό που τρέχει το πλεόνασμα, ο στόχος του 3,5% θα ξεπεραστεί κατά πολύ με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαθέσιμοι πόροι για παροχές. Κυβερνητικά στελέχη θα επιθυμούσαν διακαώς μια (μικρή έστω) αύξηση του κατώτατου μισθού που να έχει άμεση εφαρμογή. Οι δανειστές όμως δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται με την προοπτική.

Το αν καταφέρει η κυβέρνηση να ενισχύσει πραγματικά τα οικονομικά των πολιτών, θα ξεκαθαρίσει με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού το φθινόπωρο.