current views are: 13

23 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση04:50

Ράμα: Πάμε σε μια δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι επίκειται συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας

Δημοσίευση 04:50’

Ο Αλβανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι επίκειται συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι επίκειται συμφωνία της Ελλάδας – Αλβανίας ακόμα και τα επόμενα 24ωρα.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στους Αγίους Σαράντα, μιλώντας στην ελληνική μειονότητα αναφέρθηκε σε συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας δίνοντας την αίσθηση ότι είναι πολύ κοντά στο να κλείσει.

Είπε ότι πάμε σε μια δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι βρισκόμαστε κοντά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις του κύριου Κοτζιά ο οποίος είχε πει ότι μετά το Σκοπιανό θα κλείσει και η συμφωνία με την Αλβανία.

«Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο για μια νέα συμφωνία που θα είναι δίκαιη, ισότιμη και με αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός σύμφωνα με το Star.

 

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», από την Αθήνα διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι στις εκκρεμότητες εμπεριέχεται οποιαδήποτε αναφορά στις αλβανικές διεκδικήσεις περί Τσάμηδων, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δημιουργεί κραδασμούς στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας. Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η άρση της εμπόλεμης κατάστασης ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες από τις επιμέρους συμφωνίες Αθήνας – Τιράνων έχουν γίνει γνωστές. Εν συντομία, η εκταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών, πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940-41 έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ διευθετούνται και ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, όπως η κατάργηση της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του ελληνικού Δημοσίου και η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης στην ελληνική επικράτεια. Επίσης, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της εξάλειψης των αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά βιβλία. Πρακτικά το «αγκάθι» αφορά την ΑΟΖ, κάτι που κρατά την Αθήνα διστακτική στο να άρει το εμπόλεμο.


σχετικα αρθρα