ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για συμφωνία με Αλβανία: Εργαζόμαστε για βιώσιμη λύση

Δημοσίευση 23 Ιουνίου 2018, 14:51 / Ανανεώθηκε 23 Ιουνίου 2018, 14:10
ΥΠΕΞ για συμφωνία με Αλβανία: Εργαζόμαστε για βιώσιμη λύση
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ενημέρωση ζητά η Νέα Δημοκρατία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018, στην Αθήνα, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και πραγματοποιήθηκε σε θετικό, φιλικό κλίμα συνεργασίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως οι τεχνικές ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, προς το συμφέρον και των δυο πλευρών.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας των εργασιών της 3ης Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα ξεκαθάρισε πως στη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του δεν συζητήθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας.

 

 

«Να σας πω ότι δεν μας απασχόλησε η μεταξύ μας συμφωνία όπως διαχέεται στην ειδησεογραφία. Μας απασχόλησε περισσότερο πώς θα στηρίξουμε τις αλβανικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι υπάρχουν σειρά αντιρρήσεων από ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με τη «Βόρειο Μακεδονία» και με την Αλβανία», ξεκαθάρισε ο κ. Κοτζιάς.

Ενημέρωση ζητά η Νέα Δημοκρατία

«Μετά την εθνικά επιζήμια συμφωνία για το Σκοπιανό, οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς ετοιμάζονται εν κρυπτώ να "λύσουν" και το ‘Αλβανικό’», τονίζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

«Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία και βεβαίως τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας είναι κορυφαία ζητήματα για να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση των Πρεσπών», συνεχίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτει: «Η ΝΔ δεν θα αποδεχθεί νέα αρνητικά τετελεσμένα.  Απαιτούμε άμεση ενημέρωση και συζήτηση στη βουλή πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας».

Ράμα: Πάμε σε μια δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι επίκειται συμφωνία της Ελλάδας – Αλβανίας ακόμα και τα επόμενα 24ωρα.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στους Αγίους Σαράντα, μιλώντας στην ελληνική μειονότητα αναφέρθηκε σε συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας δίνοντας την αίσθηση ότι είναι πολύ κοντά στο να κλείσει.

Είπε ότι πάμε σε μια δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι βρισκόμαστε κοντά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις του κύριου Κοτζιά ο οποίος είχε πει ότι μετά το Σκοπιανό θα κλείσει και η συμφωνία με την Αλβανία.

«Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο για μια νέα συμφωνία που θα είναι δίκαιη, ισότιμη και με αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός σύμφωνα με το Star.