current views are: 9

23 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση19:23

ΚΙΔΗΣΟ: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πάντα πρωτοπόρος

«Σε μια εποχή που υπάρχει ανάγκη για μια μεγάλη και δυνατή κεντροαριστερά παράταξη και με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, το 2019, ας ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος για την ιστορία και τις προοπτικές του προοδευτικού κινήματος στην Ελλάδα».

Δημοσίευση 19:23’

«Σε μια εποχή που υπάρχει ανάγκη για μια μεγάλη και δυνατή κεντροαριστερά παράταξη και με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, το 2019, ας ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος για την ιστορία και τις προοπτικές του προοδευτικού κινήματος στην Ελλάδα».

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πάντα πρωτοπόρος», σημειώνει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με αφορμή τη συμπλήρωση 22 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ, «ποτέ δεν είδε την Ελλάδα μικρή, εσωστρεφή, να επιδιώκει απλά την σκέπη κάποιου ισχυρού. Πίστευε στην Ελλάδα, στις δυνάμεις της και στην δυνατότητά της να σφυρηλατεί πολυμερείς συμμαχίες για δυναμική παρουσία σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Πίστευε στον Ελληνισμό και άγγιζε την ψυχή των μη-προνομιούχων πολιτών που είχαν για δεκαετίες ολόκληρες μείνει στο περιθώριο. Πάλεψε για το δικό τους ζωτικό χώρο και δικαιώματα. Το σύνθημα του «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» παρέπεμπε στις δύσκολες σελίδες της Ιστορίας, από τον αυταρχισμό της μετεμφυλιακής Ελλάδας ως και τη χούντα. Την πολιτική εξάρτηση της χώρας μας στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τις πελατειακές κρατικές δομές που εμπέδωσε η δεξιά και μας ταλαιπωρούν ακόμα. Ιστορικά γεγονότα που , δυστυχώς, περιμένουν ακόμα μία απενοχοποιημένη συζήτηση στη χώρα».

«Η λέξη «αλλαγή» παρέπεμπε και σε μια Ελλάδα που πίστευε στον εαυτό της, που καλλιεργούσε την πρόοδο και τα πλεονεκτήματα της, που εξασφάλιζε την ισότητα και το δίκαιο όλων μπροστά στον νόμο. Ο Ανδρέας πίστευε πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την συμμετοχή των πολιτών. Η «αλλαγή» προϋπέθετε την «συμμετοχή». Μπόρεσε να εκφράσει την προοδευτική παράταξη και να θέσει τέρμα στην μονοπώληση της εξουσίας από τις συντηρητικές δυνάμεις, γιατί είχε μια πολύ σαφή κοινωνική ατζέντα με απτά αποτελέσματα Ακόμα και όταν δεν πέτυχε να υλοποιήσει κάτι που ήθελε, η κατεύθυνση ήταν σαφής. Έκανε μεγάλα βήματα για ένα κράτος πρόνοιας, που μέχρι τότε ήταν ανεπαρκές. Ένωσε τον ελληνικό λαό αναγνωρίζοντας την Εθνική Αντίςταση και βάζοντας τέλος στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Για το γυναικείο κίνημα θα είναι πάντα αυτός που στήριξε τις γυναικείες φωνές στην Ελλάδα, για το πιο προοδευτικό οικογενειακό δίκαιο».

«Σε μια εποχή που υπάρχει ανάγκη για μια μεγάλη και δυνατή κεντροαριστερά παράταξη και με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, το 2019, ας ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος για την ιστορία και τις προοπτικές του προοδευτικού κινήματος στην Ελλάδα», καταλήγει η ανακοίνωση.


σχετικα αρθρα