ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Σταϊκούρας στο «Ακραίως»: Η... γραβάτα μας κόστισε δύο αχρείαστα μνημόνια και 100 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 25 Ιουνίου 2018, 12:42 / Ανανεώθηκε 25 Ιουνίου 2018, 12:36
Χ. Σταϊκούρας στο «Ακραίως»: Η... γραβάτα μας κόστισε δύο αχρείαστα μνημόνια και 100 δισ. ευρώ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp
"Ο στόχος της ΝΔ είναι να πείσουμε τους δανειστές σε 12 μήνες ότι η χώρα μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης, που οι ίδιοι οι θεσμοί πίστευαν το 2014"

Στα σημεία που καθιστούν τη συνολική απόφαση του Eurogroup μη επωφελή στάθηκε ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μεταξύ αυτών που βγήκαν από προγράμματα, η οποία  μπαίνει σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας. Επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουμε "καθαρή έξοδο". Οι θεσμοί θα συντάσσουν τέσσερις εκθέσεις το χρόνο, ενώ η κυβέρνηση ανέλαβε πολυετείς δεσμεύσεις σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Πρόκειται για ένα ακόμα μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Οι αποφάσεις ρύθμισης για το χρέος απέχουν πάρα πολύ από τις δεσμεύσεις που είχαν εξασφαλίσει το 2012 και υπολείπονται ακόμα και των  προβλέψεων της κυβέρνησης του 2017. Σημαντικό μέρος του δανείου, 24 δισ. ευρώ, δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ, στερώντας τα από την πραγματική οικονομία. Οι παρεμβάσεις είναι χειρότερες από ότι είχαν υποσχεθεί, βοηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα».

Ποιο είναι το τεράστιο κόστος από παρούσας κυβέρνησης; «Έριξε την τελευταία τριετία τους δείκτες ανάπτυξης. Στην έκθεση βιωσιμότητας η οικονομία θα τρέχει με ανάπτυξη με 1%. Γι’ αυτό και μπήκαν υψηλότερα πλεονάσματα».

Ερωτώμενος πως θα καταφέρει η ΝΔ να ανατρέψει το κλίμα, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως: «Ο στόχος της ΝΔ είναι να πείσουμε τους δανειστές σε 12 μήνες ότι η χώρα μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης, που οι ίδιοι οι θεσμοί πίστευαν το 2014. Με ενέργειες που από ιδεοληψίες δεν πραγματοποίησε η κυβέρνηση. Θα μειώσουμε 2-3 φόρους, θα προχωρήσουμε σε διαθρωτικές αλλαγές σε διάφορες περιοχές και θα ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Σε κάθε επικαιροποίηση μνημονίου, θα διαπιστώσετε ότι πολλές φορές ότι υποχρεώσεις της μετατίθενται. Όπως π.χ. η αποπληρωμή σε ιδιώτες. Θα τρέξουμε πιο γρήγορα, γιατί η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Το 2014 μειώσαμε κάποιους φόρους και είχαν αποτέλεσμα».

Πόσο μας κόστισε η γραβάτα; διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, για να απαντήσει «Δύο αχρείαστα μνημόνια, τουλάχιστον 86 δισ. ευρώ, 14 δισ. ευρώ από τους πολίτες, απώλεια ιδιοκτησίας τραπεζών, κεφαλαιακούς περιορισμούς κ.λ.π. Η κυβέρνηση ήταν αξιόπιστη στα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη δεν ήταν ικανή και έχουν  συσσωρευτεί για την επόμενη μέρα. Θα έχουμε μια λιτότητα διαρκείας γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα".

Τέλος ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι "το 2019, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση που θα εφαρμοστούν στα αντίμετρα, ο συνταξιούχος θα βρεθεί με λιγότερα χρήματα στην τσέπη του".