ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος καλεί ΠτΔ και κόμματα για την Αναθεώρηση

του Σωτήρη Μπολάκη - Δημοσίευση 25 Ιουνίου 2018, 13:34 / Ανανεώθηκε 25 Ιουνίου 2018, 13:41
Βενιζέλος καλεί ΠτΔ και κόμματα για την Αναθεώρηση
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

"Καθοδόν προς τις εκλογές θα επιδοθούν σε συνταγματικό λαϊκισμό"

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την παρέμβαση πρωτίστως του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή και τις δημοσιογραφικές διαρροές και τις πληροφορίες που έφερε στο προσκήνιο η Καθημερινή της Κυριακής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κρούει για πολλοστή φορά το δικό «κώδωνα κινδύνου για τις συνθήκες εκβιασμού των θεσμών και υποβάθμισης της αυστηρότητας του Συντάγματος που θα επιχειρήσει να διαμορφώσει η κυβέρνηση καθοδόν προς τις εκλογές, καταστρατηγώντας την αναθεωρητική διαδικασία μέσω δημοψηφίσματος για «δημοφιλή» θέματα και καλλιεργώντας την εσχάτη μορφή λαϊκισμού που είναι ο συνταγματικός λαϊκισμός».

Ο κ. Βενιζέλος εδώ και περίπου ένα χρόνο και μέσα από την αρθρογραφία του και με ειδικές ημερίδες του «Κύκλου ιδεών» έχει μιλήσει για εργαλειακή χρήση του συντάγματος «προκειμένου να διαμορφώσει τεχνητές πολώσεις και να συγκαλύψει το επίδικο αντικείμενο που είναι η βλάβη που έχει προκαλέσει και προκαλεί στη χώρα».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνεται και στο Κίνημα Αλλαγής εμμέσως καλώντας να αντισταθεί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την προστασία του κύρους του Συντάγματος και να πει «Όχι» στα «δημαγωγικά τεχνάσματα συγκυριακού χαρακτήρα. Σοβαρά θέματα όπως οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ή ο τρόπος εκλογής του ΠτΔ μπορούν να συζητηθούν σοβαρά μόνο μέσα στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και όχι ως συγκυριακά επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Και καταλήγει στη σημερινή του ο κ. Βενιζέλος ότι «Αν η κυβέρνηση χειριστεί το ζήτημα του Συντάγματος όπως χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και την υπόθεση του δημοσίου χρέους και της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο, και δεν υπάρξουν άμεσες και καθαρές αντιδράσεις όλων εκείνων που έχουν πολιτική και θεσμική δυνατότητα αντίδρασης, η κρίση θα προσλάβει αθεράπευτες  θεσμικές διαστάσεις.

Η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου:

Πληθαίνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με την επικοινωνιακή και εργαλειακή χρήση του Συντάγματος και της κορυφαίας συντεταγμένης διαδικασίας της αναθεώρησης προκειμένου να διαμορφώσει τεχνητές πολώσεις και να συγκαλύψει το επίδικο αντικείμενο που είναι η βλάβη που έχει προκαλέσει και προκαλεί στη χώρα και η υπονόμευση του μέλλοντός της. Υπονόμευση δημοσιονομική, αναπτυξιακή, θεσμική.

Έχω κρούσει εδώ και πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εκβιασμού των θεσμών και υποβάθμισης της αυστηρότητας του Συντάγματος που θα επιχειρήσει να διαμορφώσει η κυβέρνηση καθοδόν προς τις εκλογές, καταστρατηγώντας την αναθεωρητική διαδικασία μέσω δημοψηφίσματος για «δημοφιλή» θέματα και καλλιεργώντας την εσχάτη μορφή λαϊκισμού που είναι ο συνταγματικός λαϊκισμός.

Θεμελιώδες καθήκον κάθε προοδευτικού δημοκράτη πολίτη είναι η προστασία του νομικού κύρους του Συντάγματος και της αναθεωρητικής διαδικασίας που απαιτεί ουσιαστικές συναινέσεις και σοβαρές προσεγγίσεις. Όχι δημαγωγικά τεχνάσματα συγκυριακού χαρακτήρα. Σοβαρά θέματα  όπως οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας ή ο τρόπος εκλογής του ΠτΔ μπορούν να συζητηθούν σοβαρά μόνο μέσα στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και όχι ως συγκυριακά επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Αν η κυβέρνηση χειριστεί το ζήτημα του Συντάγματος όπως χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και την υπόθεση του δημοσίου χρέους και της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο, και δεν υπάρξουν άμεσες και καθαρές αντιδράσεις όλων εκείνων που έχουν πολιτική και θεσμική δυνατότητα αντίδρασης, η κρίση θα προσλάβει αθεράπευτες  θεσμικές διαστάσεις.