current views are: 2

25 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση15:40

Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Ευρωβουλής: «Τέλος τα μνημόνια στην Ελλάδα»

Πιθανώς να μην χρειαστούν νέα μέτρα

Δημοσίευση 15:40’

Πιθανώς να μην χρειαστούν νέα μέτρα

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επίτευξη συμφωνίας για τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εξέφρασε ο επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, Roberto Gualtieri.

Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση στην Βουλή, παρουσία των Ελλήνων ευρωβουλευτών, ο κ. Gualtieri, χαρακτήρισε ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα και την Ευρώπη αυτές που διανύουμε. Όπως είπε, η χώρα μας είναι σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία της, ένα σημείο ορόσημο για την ανάπτυξη. «Είναι μια τεράστια επιτυχία που απέδειξε πως η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει κρίσεις και να διατηρήσει την ενότητα της. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και όλους τους  Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με νόημα: «δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια για την Ελλάδα».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προκλήσεις της νέας εποχής διατυπώνοντας την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ενώ αναγνώρισε πως οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι απαιτητικοί. 

Ο κ. Gualtieri, αναγνώρισε πως στο σύνολό τους τα μνημόνια ήταν απαιτητικά, ξεκαθαρίζοντας πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις έπαιξε ζωτικό και πολύ θετικό ρόλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. «Θεωρούμε ότι το πακέτο που αποφάσισε το τελευταίο Eurogroup είναι θετικό λαμβάνοντας υπόψη του περιορισμούς. Από τη μία η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα χωρίς μνημόνιο αλλά και δόθηκαν και 15 δις για ρευστότητα και ελήφθησαν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Όλα αυτά είναι θετικά το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους καταδεικνύει σαφώς ότι το χρέος είναι πλήρως βιώσιμο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα λόγω και του ότι θα αναβληθεί η καταβολή τόκων και κεφαλαίων του EFSF. Αλλά πρέπει να διαβάσουμε και για μακροπρόθεσμη προοπτική, το 2032 αν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθούνται οι στόχοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες».

Ωστόσο, κάπου εκεί ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής άφησε κατά μέρους τα επαινετικά λόγια και υπενθύμισε πως υπάρχουν μεταρρυθμίσεις και στόχοι που πρέπει να ακολουθηθούν. Όπως είπε οι στόχοι για τα πλεονάσματα είναι απαιτητικοί, στόχοι που η Ελλάδα έχει υπερβεί και ως εκ τούτου «πιθανώς δεν θα χρειαστούν συμπληρωτικά μέτρα».

«Για να συμβάλλουμε όλοι θα πρέπει και εσείς να κάνετε αυτά που πρέπει και εμείς να βοηθήσουμε με τις δημόσιες επενδύσεις με την παράταση προγράμματος Γιουνκέρ . Είμαστε όλοι φίλο της Ελλάδας  και θα βοηθήσουμε στην στρατηγική της ανάπτυξης», κατέληξε υπενθυμίζοντας την ενισχυμένη επιτήρηση της χώρας μας.


σχετικα αρθρα