current views are: 7

28 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση12:28

«Μάχη» προτάσεων για το προσφυγικό: Η Μέρκελ ενάντια σε… Ζεεχόφερ, Αυστρία και Ιταλία

Η Ρώμη απειλεί με βέτο – Συμφωνία ή χάος λέει ο Τουσκ

Δημοσίευση 12:28’

Η Ρώμη απειλεί με βέτο – Συμφωνία ή χάος λέει ο Τουσκ

Στραμμένα τις Βρυξέλλες είναι όλα τα βλέμματα καθώς οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου ανάμεσα σε άλλα θα συζητηθεί και το μείζον θέμα του προσφυγικού.

Ως προς αυτό το ζήτημα που προκαλεί σφοδρές εσωτερικές αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό αναμένεται να υπάρξει πολύωρη συζήτηση που η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες θα επικεντρωθεί σε δύο σκέλη:

*Τις ροές της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου: Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αντιπαρατεθούν δύο προτάσεις. Η γαλλοϊσπανική, που αφορά στην κατασκευή hot spots σε Ισπανία, Γαλλία Ιταλία κλπ, και η Ιταλοαυστριακή, που αφορά στην επιστροφή στην Αφρική των μεταναστών στη βάση συμφωνιών με την Τυνησία και τη Λιβύη. Προσερχόμενη στη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σχετικά: «Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση μεταναστών στην Αφρική, χρειάζεται όμως να μιλήσουμε πρώτα με αυτές τις χώρες».

*Τις ροές της ανατολικής Μεσογείου: Και εδώ η συζήτηση θα γίνει στη βάση δύο προτάσεων. Αυτή της Μέρκελ που προβλέπει τον περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης στις χώρες πρώτης υποδοχής και αυτή του CSU [συντηρητικοί εταίροι της Μέρκελ με επικεφαλής τον Χορστ Ζεεχόφερ] και της Αυστρίας, που αφορά στο κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία «μίνι» Ζώνης Σένγκεν.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Σύνοδο με ένα τέσσερις θέσεις – αιτήματα:

1.Θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί την πάγια θέση για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

2.Θα διεκδικήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση.

3.Θα διεκδικήσει επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και τη λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

4.Θα στηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης των χωρών προέλευσης και διέλευσης, έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και το άνοιγμα/αναβάθμιση των διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξη στους FT που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παραμονή του στο Λονδίνο και σύμφωνα με την εφημερίδα δεν απέκλεισε «να προχωρήσει σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο προκειμένου να περιορίσει τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μετά ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».

Διαβάστε επίσης: 

► FT: Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με τη Μέρκελ για επιστροφή μεταναστών 
«Μάχη» στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό – Οι θέσεις του Αλ. Τσίπρα 
Μητσοτάκης: Το ζήτημα είναι πώς θα φύγουν περισσότεροι πρόσφυγες

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως έχουμε ορισμένες επιστροφές από τη Γερμανία, εάν αυτό βοηθήσει, στέλνοντας μήνυμα στους διακινητές (ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη ν’ αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές ροές)», τόνισε ο κ. Τσίπρας στους FT.

Τουσκ: Συμφωνία ή χάος

Να επικεντρωθεί η συζήτηση στη δημιουργία κέντρων αποβίβασης ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποιώντας πως η εναλλακτική λύση είναι το χαοτικό κλείσιμο συνόρων και οι διαμάχες εντός της ΕΕ.

«Από το 2015, καταφέραμε να ανακόψουμε τη μεταναστευτική ροή κατά 96%, μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ» δήλωσε.

«Για αυτό το λόγο, καλώ σε αυτή τη σύνοδο να επικεντρωθούμε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου για δημιουργία κέντρων αποβίβασης. «Η εναλλακτική είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και εντεινόμενες διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ».

«Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους» επισήμανε. 

Με βέτο απειλεί η Ιταλία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας απείλησε την Πέμπτη να κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου, εάν η Ρώμη δεν λάβει ικανοποίηση στα αιτήματά της.

«Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι μια επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. [Ένα βέτο] είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε προσερχόμενος στην σύνοδο ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της λαϊκιστικής ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας.

Μακρόν: Θα υπερασπιστώ ευρωπαϊκές λύσεις

«Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση» δήλωσε προσερχόμενος ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μια απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Έχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη».

Η Ολλανδία δεν περιμένει συμφωνία

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών…Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα…».

Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού» είπε, εκφράζοντας την συμπάθειά του προς την Ιταλία «που τώρα φέρει μόνη το βάρος της μετανάστευσης»

Η Πολωνία απορρίπτει τις ποσοστώσεις

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι, πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε «ευτυχής που ο ευρωπαϊκός διάλογος για την μετανάστευση έχει πάρει την κατεύθυνση που πάντοτε θέλαμε».

«Η Πολωνία θέλει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες καταγωγής τους, αντί να μεταναστεύουν. Η Πολωνία απορρίπτει την ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Η Πολωνία θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, για να δοθεί βοήθεια στις τρίτες χώρες να κρατήσουν τους μετανάστες».

Η Ουγγαρία «ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις» με τη Γερμανία

Η Ουγγαρία είναι «ανοιχτή» σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για μια διμερή συμφωνία για το μεταναστευτικό, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Βουδαπέστη.

«Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η Γερμανία προσέγγισε την ουγγρική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο εκπρόσωπος. «Η θέση της Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό είναι σαφής, όμως είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αυτή είναι η φύση της Ευρώπης»  πρόσθεσε.

Θεωρείται απίθανο να δεχτεί η Βουδαπέστη όλα τα αιτήματα της Γερμανίας, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί στη χώρα του μετανάστες ή πρόσωπα που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες.


σχετικα αρθρα