current views are: 8

28 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση14:50

Ζάεφ: Είμαστε σίγουροι για πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική ταυτότητα (Βίντεο)

Κοινές δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ

Δημοσίευση 14:50’

Κοινές δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ

Για «διεθνή αναγνώριση» της «εθνικής “μακεδονικής” ταυτότητας» έκανε ξεκάθαρα λόγο και χωρίς περιστροφές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ζάεφ επεσήμανε πως η χώρα του έχει κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και άξιζε να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ, υπογράμμισε πως αυτή είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που διαρκεί κατά μέσο όρο επτά έτη. Δεσμεύτηκε για πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας, έκανε λόγο για μια μη αναστρέψιμη απόφαση, και υπενθύμισε ότι θα διενεργηθεί δημοψήφισμα, για να επιλέξει «το μέλλον του ο λαός» της ΠΓΔΜ.

«Αυτή η γενιά Μακεδόνων Πολιτών αποφάσισε να λύσει τις προκλήσεις για την ίδια, τις γενιές του μέλλοντος και το ίδιο το μέλλον. Στις 17 Ιουνίου σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, υπογράψαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών, η Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών, θα αποφασίσουμε σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μας», τόνισε ο Τουσκ.

​Διαβάστε επίσης:

►Στόλτενμπεργκ: Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η ΠΓΔΜ πρέπει να λάβει ενταξιακή πρόσκληση

​Επίσης, ανέφερε ότι «είναι Ευρωπαϊκό το να δίνεις μια ευκαιρία σε μια προτεινόμενη λύση και χωρίς γραμμάρια αμφιβολίας είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα, προστατευμένη και ενισχυμένη. Μια και καλή φέρνουμε τη χώρα μας σε μια οικογένεια σταθερών και αναπτυγμένων κρατών».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε πως «αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για τη χώρα σας και τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο Τουσκ αναφέρθηκε στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να «καθορίσουν το μονοπάτι» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν σήμερα αυτήν την απόφαση.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ανέφερε ότι αποτελεί «παράδειγμα για την επίλυση διαφωνιών» και κάλεσε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφράσουν την ομόφωνη στήριξή τους στη συμφωνία.

 


σχετικα αρθρα