current views are: 5

28 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση19:33

Μεγάλη νύχτα για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες

Περιμένουν την πρόταση της Μέρκελ

 

Δημοσίευση 19:33’

Περιμένουν την πρόταση της Μέρκελ

 

 Μεγάλη  αναμένεται η νύχτα σήμερα στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες της ΕΕ να επικεντρώνουν στο προσφυγικό. Τα βλέμματα όλων στο δείπνο είναι στραμμένα στην Άνγκελα Μέρκελ και στην πρόταση που θα κάνει για διμερείς  συμφωνίες όσο αφορά τις δευτερογενείς ροές. Στόχος της είναι ο περιορισμός των  συγκεκριμένων ροών  στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες  πρώτης  υποδοχής, απέναντι στη γραμμή των χωρών του Βίζενγκραντ.

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr  πως είναι μια συμφωνία που θα εφαρμοστεί από εδώ και πέρα και δεν θα αφορά το παρελθόν.

Ουσιαστικά θα γίνεται  επιστροφή στην Ελλάδα περίπου  100 μεταναστών το μήνα και το αντάλλαγμα που θα πάρει η κυβέρνηση θα είναι οι επανενώσεις των οικογενειών. Υπολογίζονται αυτή τη στιγμή σε 2.500, που θα αποτελέσουν, όπως υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, μια «πρώτη ανάσα» για τη χώρα.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν σήμερα θα κλείσει η συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητηθούν εκφράζοντας, όμως αισιοδοξία για τις συνομιλίες.

Σε σχέση με τη θέση του Αλέξη Τσίπρα οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως η πάγια ελληνική στάση είναι ότι οι ευρωπαϊκές προκλήσεις απαιτούν ευρωπαϊκές λύσεις τουλάχιστον με όσους είναι πρόθυμοι.

Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης:

►Η Ιταλία επιμένει στο βέτο και δυναμιτίζει τη Σύνοδο για το προσφυγικό


σχετικα αρθρα