current views are: 7

29 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση04:12

Η… αποστασία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις

Πρωτοφανή εκλογική συντριβή για την κυβέρνηση βλέπει η ΝΔ

Δημοσίευση 04:12’
εκλογες

Πρωτοφανή εκλογική συντριβή για την κυβέρνηση βλέπει η ΝΔ

Τα σενάρια περί αποστασίας με στόχο την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που διακινεί τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου, συνέπεσαν με τις νέες μετρήσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον, κυρίως για δύο ευρήματα.

Το πρώτο είναι το άνοιγμα της ψαλίδας μέσα στο 2018 και το δεύτερο, η φυγόκεντρος τάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια των κ. Τσίπρα και Καμμένου να πείσουν ότι βρίσκονται στο επίκεντρο μιας επίθεσης οργανωμένης από τη ΝΔ, σε συνεργασία με επιχειρηματικά συμφέροντα, υπονοώντας τους Ευάγγελο Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη, πέφτει στο κενό.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στο γαλάζιο επιτελείο στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, το 34% που συγκεντρώνει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει η συγκεκριμένη εταιρία για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και εντεύθεν. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μένει καθηλωμένος στο 21,5%, οι ΑΝΕΛ αποδυναμώνονται κι άλλο, ενώ η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, αυξάνεται από 10.5 σε 12,5% σε μόλις ένα μήνα.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Μεγαλώνει στις 11,5 μονάδες η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ

Ενδιαφέρον έχει, όπως σημείωναν από την οδό Πειραιώς, ότι όλες οι μετρήσεις της εν λόγω εταιρείας από τον Νοέμβριο του 2017 -και κάθε μήνα που δημοσιεύει τις έρευνες της- εκτιμούσαν σχετικά σταθερή τη διαφορά, στο 9,5-10.5%, ενώ τώρα την ανεβάζουν στο 12,5%. Με βάση την εκτίμηση των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, αυτό είναι αποτέλεσμα της αποδοχής που έχει από τους πολίτες η στάση που κράτησε η ΝΔ και στο Σκοπιανό.

Επίσης θεωρούν ότι το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερός όπως και τον Μάιο στο 21,5%, αποδεικνύει πως η «φιέστα» στο Ζάππειο και η επικοινωνιακή αντεπίθεση για την απόφαση του Eurogroup δεν έπεισε την ελληνική κοινωνία. Στην οδό Πειραιώς περιμένουν, αν αυτά τα ποσοστά επαληθευτούν στις κάλπες, να επιβεβαιωθεί, όχι απλώς η προεξοφλημένη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια πρωτοφανής εκλογική συντριβή του κ. Τσίπρα.

Το δεύτερο στοιχείο της χθεσινής μέτρησης, στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη σημασία από τη ΝΔ, είναι το ότι τουλάχιστον το 30% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζει ευθέως τις κεντρικές επιλογές του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, το 40% των πολιτών που ψήφισαν τον κ. Τσίπρα στις εκλογές του 2015, χαρακτηρίζει αρνητική τη συμφωνία των Πρεσπών και το 32% εξ αυτών θεωρεί αρνητική ακόμη και την απόφαση του Eurogroup.

Στοιχείο που, όπως τόνιζαν από την οδό Πειραιώς, δείχνει ότι τουλάχιστον 1 στους 3 πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 τον έχουν εγκαταλείψει οριστικά. «Επομένως μην ψάχνουν για αποστασίες. Αυτοί που φεύγουν είναι οι ψηφοφόροι τους», σημείωνε χαρακτηριστικά, στέλεχος κοντά στον κ. Μητσοτάκη.

Και προσφυγικό εν όψει…

Η μέτρηση της Pulse ωστόσο, δεν έχει συμπεριλάβει τις τελευταίες ευρωπαϊκές εξελίξεις στο προσφυγικό και την στήριξη του κ. Τσίπρα προς την Άνγκελα Μέρκελ. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αντιδράσει ανάλογα και το 2015, όταν η τότε κρίση στο μεταναστευτικό οδήγησε στη συμφωνία με την Τουρκία και στη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε χώρους κράτησης μεταναστών και προσφύγων. 

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλη νύχτα για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες

Το περιεχόμενο της διμερούς συμφωνίας που φέρεται να διαπραγματεύονται Αθήνα και Βερολίνο δεν είναι γνωστό, παρά μόνο το ότι θα προβλέπεται η επιστροφή στην Ελλάδα όσων φθάνουν σε γερμανικό έδαφος και έχουν πρώτο σταθμό εισόδου στην Ευρώπη, τη χώρα μας. Από τη ΝΔ ακριβώς επειδή δεν γνωρίζουν ακόμη τι συζητείται δεν προβαίνουν προς το παρόν σε κάποιο σχόλιο. Ωστόσο, αυτό που τόνισε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, είναι πως τάσσεται υπέρ μιας Ευρωπαϊκής λύσης, με επιμερισμό της ευθύνης, με αλληλεγγύη και με κατανόηση για το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε..  

«Η συζήτηση θα έπρεπε να είναι για το πώς θα αναγνωριστεί ότι η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί πολύ κι έχει τραυματιστεί από την προσφυγική κρίση, για το πώς περισσότεροι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα στο πλαίσιο ενός δίκαιου προγράμματος μετεγκατάστασης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι όχι για το πώς κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα», διευκρίνιζαν από την οδό Πειραιώς για το ζήτημα που θα απασχολήσει την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας στο επόμενο διάστημα.

 


σχετικα αρθρα