ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Αέρας αυτοδυναμίας στη ΝΔ - «Μαύρη τρύπα» η συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2018, 08:09 / Ανανεώθηκε 1 Ιουλίου 2018, 12:55
Δημοσκόπηση: Αέρας αυτοδυναμίας στη ΝΔ - «Μαύρη τρύπα» η συμφωνία των Πρεσπών
Facebook Twitter Whatsapp

Στο 14,1% η «ψαλίδα» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε τροχιά αυτοδυναμίας βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας του Σάββατο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 36,7% έναντι 22,6 του ΣΥΡΙΖΑ με τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στις 14,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Τρίτο κόμμα στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα «Νέα Σαββατοκύριακο» αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής που φλερτάρει με διψήφια ποστοστά (9,9%).

Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή (8%), ΚΚΕ (6,8%), Ένωση Κεντρώων (3,2%), ΑΝΕΛ (2%).

Επίσης στην εκτίμηση ψήφου η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει ποσοστό 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,6% και η Εθνική Ενότητα 1,4%.

Αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Οι συμμετέχοντες στο γκάλοπ αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση για το έως τώρα έργο της σε ποσοστό 75% ενώ μόλις το 17% εκφράζει θετική γνώμη.

Την ίδια ώρα το 73% κρίνει αρνητικά τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα του ενώ το 20% τον κρίνει θετικά.

Σε ό,τι αφορά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, το 61% εκφράζει αρνητική γνώμη για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντα του και το 27% θετική.

Η συμφωνία του Eurogroup

Η κυβέρνηση αισιοδοξούσε πως η συμφωνία του Eurogroup θα μπορούσε να «γυρίσει» υπέρ της το κλίμα ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα δημοσκοπικά.

Στο σχετικό ερώτημα θετική είναι η συμφωνία μόλις για το 25% των ερωτηθέντων ενώ αρνητική για το 57%.

«Μαύρη τρύπα» η συμφωνία των Πρεσπών

Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζει η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ από την οποία η κυβέρνηση φαίνεται να βγαίνει χαμένη πολιτικά.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην συμφωνία των Πρεσπών το 72% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και μόνο το 23% τη βλέπει θετικά.

Το ποσοστό όσων διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών εκτοξεύεται στο 83% για τη Θράκη και τη Μακεδονία και στο 75% για Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Στην Κρήτη διαφωνούν με τη συμφωνία σε ποσοστό 68% ενώ στην Αττική σε ποσοστό 67%.

Πρόωρες εκλογές

Στο κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών το 38% εκτιμά πως θα ήταν καλύτερα για τη χώρα να προσφύγουμε πρόωρα στις κάλπες ενώ το 31% θέλει να συνεχίσει στο «τιμόνι» της χώρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία το 55% εκτιμά ότι θα την εξαντλήσει ενώ το 40% βλέπει πρόωρες εκλογές.

Την ίδια ώρα οι συμμετέχοντες στο γκάλοπ τάσσονται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας σε ποστοστό 56% ενώ το 40% θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Απαισιοδοξία επικρατεί στο μέτωπο της οικονομίας παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, το 46% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση θεωρεί την οικονομία τον νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας ενώ το 16% την ανεργία.

Παράλληλα, το 17% βλέπει ότι οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν ενώ το 54% εκτιμά ότι θα χειροτερέψουν.

Τέλος, το 78% αξιολογεί αρνητικά την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 14% ουδέτερα και το 7% θετικά.

 

Διαβάστε επίσης: 
►Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων
►Διευρύνει την ψαλίδα η ΝΔ και σε νέα δημοσκόπηση
►Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Μεγαλώνει στις 11,5 μονάδες η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ