current views are: 6

1 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση19:12

Κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν στις Βρυξέλλες για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Πώς προετοιμάζονται στην ελληνική πλευρά

Δημοσίευση 19:12’

Πώς προετοιμάζονται στην ελληνική πλευρά

Σε 10 ημέρες από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έχει κλείσει ένα πολύ σημαντικό ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι δυο ηγέτες έχουν να συναντηθούν από τις  7 Δεκεμβρίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος είχε επισκεφτεί την Ελλάδα με τη σύζυγό του. Έκτοτε οι αναφορές του για τη συνθήκη της Λωζάνης, που δεν σταμάτησαν, οι απαντήσεις που πήρε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τα περιστατικά έντασης στο Αιγαίο, αλλά και η προκήρυξη των εκλογών στη γειτονική χώρα προκάλεσαν ένα άκρως ψυχροπολεμικό κλίμα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο πρώτο εξάμηνο του 2018, μπήκε στις καλένδες και μετά τη σύλληψη και τη φυλάκιση των δυο στρατιωτικών στην Αδριανούπολη στις 2 Μαρτίου  τα μηνύματα από την Άγκυρα είναι άκρως αποθαρρυντικά για την εμπέδωση ενός κλίματος  εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές.

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει κάθε τρόπο να συνδέει τους οχτώ αξιωματικούς  της χώρας του που έφτασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά τη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και το θέμα της απελευθέρωσής τους και χορήγησης πολιτικού ασύλου, με τους δυο Έλληνες που χάνοντας τον προσανατολισμό τους πέρασαν τα σύνορα. Στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες την Παρασκευή ο πρωθυπουργός δήλωσε πως στο τηλεφώνημα που είχε μαζί του για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του «τον διαβεβαίωσα ότι, παρά τις διαφορές μας, είμαστε προσανατολισμένοι, προσηλωμένοι στη λογική της καλής γειτονίας και του διαλόγου και ότι δεν πρέπει να αισθάνεται ότι έχει εχθρούς, άλλα ότι έχει φίλους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου». Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε ότι ο κ. Ερντογάν του απάντησε ότι «έχει και αυτός ένα πρόβλημα, το γνωστό πρόβλημα» με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει πως «του απάντησα όπως έπρεπε να του απαντήσω».

 

Στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός πως ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε το πρώτο βήμα και «σπάζοντας» τον πάγο ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνομιλήσουν στις βελγική πρωτεύουσα στις 11-12 Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αν και με τον απρόβλεπτο Τούρκο πρόεδρο είναι αδύνατον να γίνουν εκτιμήσεις, ωστόσο φαίνεται να δικαιώνονται όσοι θεωρούσαν πως οι τουρκικές εκλογές αποτελούσαν το μεγάλο εμπόδιο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την μοίρα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Το γεγονός, ωστόσο πως ο Ερντογάν έχει πάρει προσωπικά το θέμα των οχτώ κάνει ακόμα πιο θολό το πεδίο.  Εκτός και αν έχει αποφασίσει να κάνει μια στροφή στην εξωτερική πολιτική του και με πρώτο βήμα την Ελλάδα επιχειρήσει  ένα νέο άνοιγμα προς τη δύση με την οποία οι σχέσεις του είναι διαταραγμένες.

 

Θεωρείται σίγουρο πως σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τόσο από τον ίδιο όσο και από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επιτάχυνση των διαδικασιών για τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη, προσβλέποντας και στην πρόσφατη δέσμευση του Γενς Στόλτεντμπεργκ πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια. Η  άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία τελεί η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016 ενδεχομένως να έχει θετικό αντίκτυπο στην υπόθεση κράτησης των δυο, αφού μεταξύ των  μέτρων που έχουν επιβληθεί είναι η αναστολή της ισχύος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει υπογραφεί και από την Τουρκία.


σχετικα αρθρα