current views are: 10

3 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση13:28

Αιχμές Ζάεφ κατά ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις – «Επίπονη» η διαδικασία αλλαγής ονόματος

Εκτενές δημοσίευμα της Wall Street Journal για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό

Δημοσίευση 13:28’

Εκτενές δημοσίευμα της Wall Street Journal για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό

Στη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό των Σκοπίων αλλά και τις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ που θα πρέπει να ακολουθήσει η γειτονική χώρα αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Νεκταρίας Σταμούλη στη Wall Street Journal.

«Οι χώρες της ΕΕ μπορεί να διαμαρτύρονται για τη μετανάστευση, τα οικονομικά και το αβέβαιο μέλλον της Ένωσης, αλλά τα γειτονικά κράτη που βρίσκονται εκτός, ακόμη ονειρεύονται την ένταξη τους. Η Μακεδονία (sic), σκέφτεται ακόμη και την αλλαγή του ονόματός της για να βρεθεί εντός», αναφέρει στην αρχή το δημοσίευμα, που υπενθυμίζει τη συμφωνία του Ιουνίου για το ονοματολογικό, με την οποία κλείνει μια 27ετής διαμάχη με την Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα την άρση του βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

«Ο κ. Ζάεφ, τώρα θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι το βραβείο της ένταξης στην ΕΕ αξίζει το ασυνήθιστο βήμα της αλλαγής του ονόματος, και ότι κάτι τέτοιο [η ένταξη στην ΕΕ] πράγματι θα συμβεί. Η επικύρωση της αλλαγής του ονόματος μέσω δημοψηφίσματος είναι μόνο ο επόμενος σταθμός. Μετά τα δύο κοινοβούλια θα πρέπει να κυρώσουν τη συνθήκη, ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν και οι συνταγματικές αλλαγές στη Μακεδονία (sic)», συνεχίζει το άρθρο και κάνει αναφορά στις αντιδράσεις που συνάντησε η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ από μια σειρά χωρών, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο πρόσφατο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

►Ζάεφ: Τον Ιούνιο του 2019 αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

►Κορυφώνεται η σύγκρουση για το Σκοπιανό: Αποπομπή Καμμένου ζητεί η αντιπολίτευση

«Η αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας (sic) μέσω δημοψηφίσματος και οι συνταγματική αναθεώρηση είναι μια σπαρακτική διαδικασία», υποστήριξε ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξή του. «Αφού καταφέρει να ξεπεράσει αυτούς τους σκοπέλους, ελπίζει πως η ΕΕ θα απλώσει στη χώρα του κόκκινο χαλί. Αντ αυτού, την προηγούμενη εβδομάδα οι χώρες της ΕΕ δεν έδωσαν στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

«Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα ακόμα περισσότερα, αλλά αυτό είναι αρκετά δίκαιο. Ίσως ορισμένες πιο ακριβείς προτάσεις [σ.σ. στα κείμενα συμπερασμάτων] να ήταν μια μεγαλύτερη ενθάρρυνση για εμάς, γιατί θα οργανώσουμε δημοψήφισμα. Θα ήταν καλό να έχουν οι πολίτες ένα κίνητρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σχολιάζει η WSJ, πολλοί στη γειτονική χώρα βλέπουν την είσοδο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως ζωτικά στοιχεία για να διατηρηθεί η εθνική ενότητα, αφού η νεαρή χώρα έχει βιώσει τη σύγκρουση μεταξύ της σλαβόφωνης πλειοψηφίας και της αλβανόφωνης μειονότητας.

«Κανείς δεν είναι χαρούμενος με την αλλαγή του ονόματος», υποστήριξε ο αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού NovaTV, σε συνέντευξή του, αλλά υποστήριξε πως η προοπτική ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, «είναι οι μόνες συνεκτικές δυνάμεις που κρατούν ενωμένη την ΠΓΔΜ».

Ο κ. Ζάεφ από την μεριά του γνωρίζει καλά τα εσωτερικά προβλήματα της ΕΕ και τον προβληματισμό με τον οποίο αντιμετωπίζεται η περαιτέρω διεύρυνση. Απευθύνει έκκληση στην ΕΕ να δείξει μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τη συμφωνία των Πρεσπών και να λάβει ανταμοιβή για αυτό το κατόρθωμα.

«Κάποιες φορές, χώρες όπως η δική μου που δεν είναι μέλη της ΕΕ, πιστεύουν περισσότερο στις ευρωπαϊκές αξίες σε σχέση με ορισμένα κράτη – μέλη», ανέφερε και συνέχισε: «Το να βρίσκεις λύσεις σε διμερή ζητήματα είναι αυτό που η Ευρώπη θέλει. Είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και θέλουμε να φέρνουμε μόνο οφέλη».

Εν συνεχεία, η WSJ, στέκεται στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συμφωνία σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, όπως επίσης και στο βέτο που έχει βάλει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας στη συμφωνία. «Είμαι πολύ θετικός, γιατί ο καθένας υπόσχεται πως εάν το δημοψήφισμα είναι πετυχημένο, θα υπακούσει στη βούληση των πολιτών. Εάν ο κ. Ιβάνοφ δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποπομπής, αλλά δεν θέλω να σκέφτομαι προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει ο Ζάεφ και καταλήγει, ερωτώμενος εάν φοβάται πως η ζαριά του δημοψηφίσματος δεν θα του βγει: «Είναι επίπονο, αλλά γνωρίζω πως οι πολίτες θα λάβουν τη σωστή απόφαση».


σχετικα αρθρα