current views are: 7

4 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση10:43

Οι εκλογές τον Μάιο βολεύουν Τσίπρα και Καμμένο

«Όχι» στην εσωστρέφεια λέει το Μαξίμου

Δημοσίευση 10:43’

«Όχι» στην εσωστρέφεια λέει το Μαξίμου

Σε επικοινωνιακή αντεπίθεση έχει επιδοθεί ο Πάνος Καμμένος για τη συμφωνία των Πρεσπών επιχειρώντας από τώρα να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που προκλήθηκε για τους ΑΝΕΛ μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής της ΝΔ και το μπαράζ αποχωρήσεων στελεχών του από το κόμμα. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέλεξε χθες να ανεβάσει αρκετούς τόνους παραπάνω τη ρητορική του, χωρίς, ωστόσο να λέει κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου δεν γνώριζε.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στη βραδινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, αν φτάσει η συμφωνία στη Βουλή – κάτι που δεν θεωρεί πιθανό για την επόμενη διετία – θα είναι η «ασφαλιστική δικλείδα», που δεν θα επιτρέψει να περάσει από τη Βουλή.  Φρόντισε να συμπληρώσει, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα το 2019 και δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Διαβάστε επίσης: Τα τρία σενάρια για συμφωνία των Πρεσπών και εκλογές

Τα δημοσκοπικά ποσοστά, που κυμαίνονται γύρω στο 1,5%,  έχουν θορυβήσει τους επιτελείς των ΑΝΕΛ  στη Λεωφόρο Συγγρού και είναι φανερό πως έχουν ετοιμάσει μια εκστρατεία «απενοχοποίησης» του κόμματος για τη συμφωνία των Πρεσπών και τήρησης διακριτών αποστάσεων από τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες του Μαξίμου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Άμυνας δεν σταμάτησε ούτε και χθες τις αποκαλύψεις πως  με πρωτοβουλία του Δημήτρη Καμμένου και του Παναγιώτη Μπαλτάκου, έγιναν προσπάθειες να κλειστούν ραντεβού με στόχο να πειστούν οι βουλευτές του να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στη συνέχεια σε ένα κεντροδεξιό φορέα, ο οποίος θα είχε και την στήριξη κάποιων επιχειρηματιών.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο υπουργός Άμυνας θα φροντίζει από εδώ και πέρα  με παρεμβάσεις του να θυμίζει ποια είναι η στάση του κόμματός του. Αυτό αναμένεται να κάνει και την Πέμπτη στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, καθώς η παρουσία του στο ΝΑΤΟ την άλλη εβδομάδα  δίπλα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, που υπερθεματίζουν για τη συμφωνία, θα δημιουργήσει μια ακόμα σύγχυση στους ψηφοφόρους του.

Το Μαξίμου και ο Καμμένος

Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να εμφανίζονταν όλη την ημέρα χθες καθησυχαστικοί έως και διαλλακτικοί, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» ψήφισης της συμφωνίας για την ΠΓΔΜ από «180» βουλευτές (ενδεχόμενο απίθανο με βάση την αριθμητική της Βουλής), ωστόσο η εικόνα εσωστρέφειας που έχει προκληθεί στην συγκυβέρνηση επιθυμούν να ξεπεραστεί τάχιστα.  Ανησυχία υπάρχει και από το γεγονός πως στη ΝΔ έχουν «εργαλειοποιήσει» το συγκεκριμένο ζήτημα και σε αυτό έχουν στηρίξει όλη τους την αντιπολιτευτική τακτική τις τελευταίες εβδομάδες.

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν πως η οικονομία θα είναι αυτή που θα ενώσει και πάλι τους κυβερνητικούς εταίρους μέσω της ανάδειξης μια θετικής ατζέντας και πρωτοβουλιών των δυο κομμάτων που απαρτίζουν την πλειοψηφία. Κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως ρόλο στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα το επόμενο διάστημα από την πλευρά του Πάνου Καμμένου θα παίξει και το αλβανικό ζήτημα και η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Εκλογές τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές

Το σενάριο που βολεύει αυτή τη στιγμή τους δυο εταίρους είναι η συμφωνία για το ονοματολογικό να έρθει στη Βουλή μετά τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος από κοινού να προχωρήσουν σε λήξη της συνεργασίας τους. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα έχει ικανοποιητικό χρόνο στη διάθεσή του να αναδείξει πτυχές του προγράμματός του απελευθερωμένος από τα μνημόνια, ενώ θα μπορεί να υποστηρίζει ότι σχεδόν ολοκλήρωσε τον χρόνο της συνταγματικής του θητείας. 

Έτσι και αλλιώς αρκετοί μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν «αυτοκτονικό» οι εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν θα έχουν προηγηθεί οι ευρωεκλογές που έχουν πιο χαλαρό χαρακτήρα και η ΝΔ θα τις εκμεταλλευτεί για να καταγραφεί η ψήφος διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση. Ιδανικό για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν στην ψηφοφορία για τη κύρωση της συμφωνίας να βρει τους έξι βουλευτές που του λείπουν για να ολοκληρώσει τη διαδικασία προκειμένου να την πιστωθεί ο ίδιος πολιτικά. Πολλά στελέχη θεωρούν πως το πιο πιθανό εκείνη τη στιγμή είναι να αποτυπωθεί μια νέα πλειοψηφία στη Βουλή. 

Σε αυτό το σενάριο ευχαριστημένος θα είναι και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα μπορεί να υποστηρίζει πως προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης πιστός στις δεσμεύσεις του να μην συναινέσει σε ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Σε αυτό, άλλωστε, πέρα από την έξοδο από τα μνημόνια, θα επικεντρωθεί και η προεκλογική του εκστρατεία.

Στο Μαξίμου απορρίπτουν σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος που πρότεινε ο κυβερνητικός εταίρος, από τη στιγμή που αφορά το όνομα μια άλλης χώρας και η Βουλή μπορεί να αποφανθεί πάνω σε αυτό. Παράλληλα, υπενθυμίζουν πως η ΝΔ έχει «κάψει το χαρτί» της πρότασης μομφής και δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει για το επόμενο εξάμηνο.

Συμφωνία άμεσα θέλουν στην ΠΓΔΜ

Την ώρα, πάντως που ο Πάνος Καμμένος προβλέπει πως η συμφωνία για το Σκοπιανό δεν θα έρθει στην ώρα της εξαιτίας των δύσκολων εμποδίων (δημοψήφισμα, Συνταγματική αναθεώρηση), που έχει μπροστά του ο Ζόραν Ζάεφ, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας εμφανίζεται αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί το momentum της πρότασης για ένταξη που θα λάβει από το ΝΑΤΟ και της υποσχετικής που έχει πάρει από την ΕΕ για τον Ιούνιο του 2019. Σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο κ Ζάεφ προγραμματίζει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.


σχετικα αρθρα