current views are: 8

4 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση15:39

Απάντηση Μοσκοβισί: Δεν παίζω πολιτικά παιχνίδια, αλλά το παιχνίδι της Ευρώπης

Αντίδραση στις αιχμές της αντιπολίτευσης

Δημοσίευση 15:39’

Αντίδραση στις αιχμές της αντιπολίτευσης

Τα πυρά και τις αιχμές της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε χτες ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, αναφορικά με τα όσα είπε στην ελληνική Βουλή για την έξοδο από το πρόγραμμα αλλά και το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις.

Τόσο εντός της αιθούσης, όσο και στις κατ ιδίαν συναντήσεις του, ο επίτροπος δέχτηκε έγινε δέκτης αιχμηρών σχολίων και επικρίσεων για τα όσα είπε ότι δεν θα υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα, αλλά και για τη μεταμνημονιακή εποχή, με τον πρόεδρο της ΝΔ μάλιστα να προχωράει σε συστάσεις, ζητώντας του να είναι πιο προσεκτικό στα όσα λέει δημοσίως.

Ωστόσο σήμερα, ο κ. Μοσκοβισί επανήλθε από το βήμα της Ευρωβουλής και απαντώντας εμμέσως πλην σαφέστατα στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σημείωσε: «Η ενισχυμένη εποπτεία, αντίθετα με όσα άκουσα να λένε κάποιοι πολιτικοί στην Αθήνα, που θα πρέπει να μετρούν καλύτερα τι λένε, δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα. Προσφέρει το πλαίσιο για να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις».

«Με κατηγορήσατε ότι παίζω πολιτικό παιχνίδι» είπε ο Π. Μοσκοβισί και τόνισε πως ότι δεν θεωρεί «έντιμη» αυτή τη στάση, γιατί αν παίζει ένα παιχνίδι, είναι «το παιχνίδι της Ευρώπης».

«Η Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό όλων των κυβερνήσεων, συνεργάστηκα με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τους προκατόχους του, όπως με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο, γιατί αγαπώ την Ελλάδα» είπε, τονίζοντας ότι «τα πολιτικά πάθη δεν πρέπει να οδηγούν στην απαξίωση μιας καλής συμφωνίας σε βάρος της χώρας […] Υπάρχουν όντως πολλές βελτιώσεις που θα μπορούσαν γίνουν αλλά η πορεία είναι σωστή. Είναι θέμα εντιμότητας και αλήθειας» είπε.

Ακόμα, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, ως «την καλύτερη δυνατή συμφωνία» καθώς όπως είπε, «ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού» και ταυτόχρονα διασφαλίζει τους εταίρους της Ελλάδας, αφήνοντας «ελευθερία και χρόνο» στην χώρα να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως πίσω από τις δηλώσεις του Επιτρόπου, στη ΝΔ θεωρούν πως υπάρχει έντονο πολιτικό παρασκήνιο. Ο κ. Μοσκοβισί έχει δημόσια δεχθεί να είναι κορυφαίος υποψήφιος (Spitzenkandidat) των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας προσκαλείται συνεχώς σε όλες τις συναντήσεις των Σοσιαλιστών

«Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και για τη διαμόρφωση των αναγκαίων συμμαχιών συχνά γίνονται αμοιβαίες παραχωρήσεις και εξυπηρετήσεις. Συνεπώς αυτή η υπερβολική θέρμη και στήριξη με μεγάλα λόγια προς την κυβέρνηση μπορεί να μην είναι καθόλου τυχαία, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν και να λαμβάνουν υπόψη τους οι πολίτες», εκτιμούν στο γαλάζιο επιτελείο, όπως έγραψε νωρίτερα και το Newpost.​

Διαβάστε επίσης:

►Το μυστικό πίσω από τη στήριξη Μοσκοβισί σε Τσίπρα

►Αντιπολίτευση κατά Μοσκοβισί για τα περί «καθαρής εξόδου»

Στο θέμα επανήλθε πάντως την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καταλαβαίνω την ανάγκη ορισμένων να ωραιοποιήσουν την κατάσταση στη χώρα μας, αλλά ούτε ο κ. Μοσκοβισί, ούτε άλλος θα υποστεί τις περικοπές στις συντάξεις. Δεν πρέπει να πανηγυρίζουν και θεωρώ υπερβολικό και στοιχείο πρόκλησης να μην αποτυπώνεται κανονικά η πραγματικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν μοιάζει με άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης, τονίζοντας πως η λύση του Eurogroup δεν είναι αρκετή, αλλά όπως είπε χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.


σχετικα αρθρα