current views are: 9

5 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση14:19

Ζεεχόφερ: Πίσω σε Ελλάδα και Ιταλία οι πρόσφυγες που φτάνουν στη Γερμανία

Εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία αποτύχουν «θα πρέπει να σκεφτούμε νέα μέτρα»

Δημοσίευση 14:19’

Εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία αποτύχουν «θα πρέπει να σκεφτούμε νέα μέτρα»

Σε μια σύντομη επίσκεψή του στη Βιέννη, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εξήγησε στην αυστριακή κυβέρνηση τα σχέδιά του για το προσφυγικό, επαναλαμβάνοντας ότι ήθελε να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα και την Ιταλία για να σταματήσει την «παράνομη μετανάστευση».

Οι πρόσφυγες που εντοπίζονται στα γερμανικά σύνορα αλλά έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στις δύο αυτές χώρες πρέπει να επιστρέφονται εκεί, είπε. «Τα τρία τέταρτα των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία είναι από την Ελλάδα και την Ιταλία» επισήμανε.

«Οι πρόσφυγες που έχουν εγγραφεί και έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στην Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά εμφανίζονται στα σύνορα της Αυστρίας [με τη Γερμανία], θα μεταφέρονται σε κέντρα τράνζιτ και από εκεί θα επιστρέφονται στην Ρώμη και στην Αθήνα», είπε ο Ζεεχόφερ μετά τη συνάντηση του με τον Αυστριακό καγκελάριο.

Κι αυτό παρόλο που η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει προβεί ακόμα σε καμία συμφωνία με το Βερολίνο.

Εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία αποτύχουν, πρόσθεσε, θα πρέπει να σκεφτούμε «νέα μέτρα» από την λεγόμενη Τριπλή Συμμαχία -Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία.

Την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν  στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας οι  υπουργοί  Εσωτερικών των τριών χωρών, όπου θα συζητηθεί το «πώς η μεσογειακή διαδρομή μπορεί να κλείσει».

Την Τετάρτη ο  Ζεεχόφερ  συνομίλησε  με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ, ο Ορμπάν είναι της άποψης ότι όλοι οι πρόσφυγες στην Ουγγαρία προέρχονται από την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα είναι υπεύθυνοι για αυτούς.

Ο καγκελάριος Kουρτς από την πλευρά του πρόσθεσε: «Όσο δεν υπάρχει κανένας νέος κανόνας, το Δουβλίνο θα πρέπει να εφαρμοστεί, είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο πρέπει να τηρείται από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας».

Επίσης την Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε δηλώσεις για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Με την Αθήνα «έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είναι δυνατή η άμεση επαναπροώθηση των εκεί καταγεγραμμένων προσφύγων από την περιοχή κοντά στα σύνορα [της Γερμανίας]» δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι αντίστοιχα θα υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών.

Η Γερμανία επιδιώκει τώρα αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες χώρες. Τις διαπραγματεύσεις έχει αναλάβει ο Ζεεχόφερ.


σχετικα αρθρα