current views are: 1

5 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση15:17

Τσακαλώτος: Δεν καταφέραμε να πάρουμε τον γαλλικό μηχανισμό – Θα ξανακοιτάξουμε το χρέος το 2032

Ο υπουργός των Οικονομικών, σημείωσε πως από το 2017, ο ίδιος έθετε δύο προϋποθέσεις προκειμένου να θεωρήσει τη συμφωνία για το χρέος βιώσιμη

Δημοσίευση 15:17’

Ο υπουργός των Οικονομικών, σημείωσε πως από το 2017, ο ίδιος έθετε δύο προϋποθέσεις προκειμένου να θεωρήσει τη συμφωνία για το χρέος βιώσιμη

Τους λόγους για τους οποίους η συμφωνία για το χρέος που εξασφάλισε η κυβέρνηση στο πρόσφατο eurogroup δίνει τον απαραίτητο διάδρομο στους επενδυτές, εξήγησε κατά την τοποθέτησή του στη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός των Οικονομικών, σημείωσε πως από το 2017, ο ίδιος έθετε δύο προϋποθέσεις προκειμένου να θεωρήσει τη συμφωνία για το χρέος βιώσιμη. Η μία όπως είπε είναι ο τρόπος που θα την αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα, οι Financial Times – σημειώνοντας πως μίλησαν για ελπίδα- και άλλη το αν θα έχει η χώρα καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές.  «Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα, με τα μέτρα που ελήφθησαν τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα όλοι λένε ότι έχουμε τον καθαρό διάδρομο για 15 χρόνια», είπε και πρόσθεσε: «έχουμε το διάδρομο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, δεν είναι σίγουρο αν δεν παλέψουμε για ανάπτυξη!».

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ωστόσο πως η Ελλάδα δεν κατάφερε να πάρει τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό, σημειώνοντας πως ήταν ένα κόστος της διαπραγμάτευσης. « Πήραμε υπόσχεση διαφορετική από το 12’, ότι θα ξανακοιτάξουμε το χρέος το 32’ με επιστημονικό τρόπο όχι με το πώς θα αισθάνονται οι ΥΠΟΙΚ στο eurogroup αλλά με την ανάλυση βιωσιμότητας. Είναι ήδη φτιαγμένος ο τρόπος, δεν θα γίνει βάσει βολονταρισμού», είπε.

 Ο υπουργός των Οικονομικών, επιτέθηκε στη ΝΔ για τη θέση της το 2014 πως το χρέος ήταν βιώσιμο. «Το χρέος λέγατε είναι βιώσιμο και μας το κουνάγανε στη μούρη! Αφού ήταν βιώσιμο το χρέος γιατί θα μας δίνανε κάτι; Το 14’ το ΔΝΤ για να σώσει τη παρτίδα αναγκάζει την κυβέρνηση να δεσμευτεί σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε πολύ μεγαλύτερα πλεονάσματα και μετά να πει δεν χρειάζεται. Άρα που πήγε η υπόσχεση να δώσουμε στο χρέος; Πουθενά γιατί το χρέος ήταν βιώσιμο και δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο», είπε.

 


σχετικα αρθρα