current views are: 4

6 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση08:01

Εκλογικός ανασχεδιασμός στο ΚΙΝΑΛ σε κλίμα ακραίας πόλωσης

Δεν αρκούν μόνο οι εκλογές, χρειάζεται και άλλη πολιτική

Δημοσίευση 08:01’

Δεν αρκούν μόνο οι εκλογές, χρειάζεται και άλλη πολιτική

Η χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και ευρύτερα στο Κίνημα Αλλαγής για το πώς σκοπεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να πολώσουν με ό,τι μέσα διαθέτουν – θεμιτά και αθέμιτα – το πολιτικό κλίμα τόσο στη Βουλή όσο και στο δημόσιο λόγο.

Η επιστροφή σε έναν κακέκτυπο διπολισμό και μάλιστα σαν  μια κακή αντιγραφή παλαιότερων ετών και σαν να μην υπάρχει κρίση στην οικονομία και τη χώρα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στο Κίνημα Αλλαγής. Η πίεση που θα δεχτεί κινούμενο στο χώρο ανάμεσά τους θα αρχίσει πολύ σύντομα να γίνεται αισθητή αν δεν πάρει άμεσα μέτρα η ηγετική ομάδα του κόμματος.

Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν μια ευκαιρία στο κενό που ανοίγεται σε μια κρίσιμη μάζα πολιτών εξαιτίας ακριβώς αυτής της στάσης των δυο αρχηγών και αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους με στόχο να εκφράσουν τον κόσμο αυτό, που αρνείται να ακολουθήσει την άγονη αντιπαράθεση.

Η κα Γεννηματά ήταν έτοιμη να κάνει και δευτερολογία αλλά παρακολουθώντας την αντιπαράθεση στην ολομέλεια από το γραφείο της στη Βουλή και βλέποντας τις αντεγκλήσεις να παίρνουν χαρακτηριστικά «ξεκατινιάσματος» επέλεξε να μην μπει στο ίδιο κάδρο με τους δυο «συζύγους που έβγαλαν τα άπλυτά τους στη φόρα», όπως έλεγε στην κάμερα της ΕΡΤ στη λακωνική δήλωσή της με το τέλος της προ ημερησίας για την οικονομία.

Στρατηγικά λοιπόν εκτός από την πολιτική αλλαγή που προτάσσει εδώ και αρκετούς μήνες το ΚΙΝΑΛ πρέπει να επιβάλει και τους όρους με τους οποίους θα θα μετουσιωθεί σε πράξη. Να επιβάλει δηλαδή την επόμενη μέρα των εκλογών εκτός από την συνεννόηση και την αλλαγή πολιτικής.

Το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει τώρα περισσότερο από ποτέ ότι απαιτείται εθνική συναίνεση και θα επιχειρήσει να εκφράσει εκείνη τη μερίδα των πολιτών η οποία αναγνωρίζει ότι η χώρα χρειάζεται σε αυτή την καμπή μια φωνή ευθύνης στο πολιτικό σύστημα.

Το παιχνίδι είναι στημένο και από τους δυο και ο ένας τροφοδοτεί τον άλλο με τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, όπως σημειώνεται από όλους στο χώρο της κεντροαριστεράς και αυτό που παίχτηκε στη Βουλή ήταν απλά η αρχή της προεκλογικής περιόδου.

Υπάρχει η πείρα του ΠΑΣΟΚ

Ο στόχος πλέον είναι το ΚΙΝΑΛ να αντέξει στην πρέσα αυτή και να επιβάλλει όρους – όσο είναι δυνατό – αντιπαράθεσης ουσίας και πάνω στα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας και της χώρας.

Γνωρίζουν άλλωστε σε βάθος ότι και ο Τσίπρας δεν θα ήθελε ένα ισχυρό κόμμα στην κεντροαριστερά μια και προς τα εκεί βάσει και των δημοσκοπήσεων καταγράφει τη μεγαλύτερη φυγή ψηφοφόρων του, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να έχει απέναντί του και μια δεύτερη προοδευτική φωνή με αποδεδειγμένο πολιτικό και οικονομικό ρεαλισμό.

Το παιχνίδι στο εξής αναμένεται σκληρό, αλλά στην παράταξη τα στελέχη της και ιδιαίτερα εκείνα του ΠΑΣΟΚ έχουν πείρα από εποχές σκληρού ροκ και αυτό είναι και το πλεονέκτημά τους για να μην πατούν την μπανανόφλουδα.


σχετικα αρθρα