current views are: 7

6 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση13:07

Κόντρα Σκουρλέτη – Βορίδη στη Βουλή για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας

Σκουρλέτης: «Φοβάστε τις Βαρονίες στο κόμμα σας» – Βορίδης: «Δεν δεχόμαστε αποσπασματικές ρυθμίσεις! Τολμήστε το!»

Δημοσίευση 13:07’

Σκουρλέτης: «Φοβάστε τις Βαρονίες στο κόμμα σας» – Βορίδης: «Δεν δεχόμαστε αποσπασματικές ρυθμίσεις! Τολμήστε το!»

Σε ένα ιδιαίτερο μπρα-ντε φερ μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τον Κλεισθένη που περιλαμβάνει και την τροπολογία της κατάτμησης της Β’ περιφέρειας της Αθήνας και του πάλαι ποτέ λεγόμενου υπολοίπου Αττικής.

Πάνος Σκουρλέτης και Μάκης Βορίδης διαστύρωσαν τα ξίφη τους με τον πρώτο να χαρακτηρίζει ώριμη μεταρρύθμιση τις αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες και τον δεύτερο να θέτει ως προϋπόθεση την άμεση οριοθέτηση του πλαισίου μέσω του οποίου οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν στις εκλογές.

«Είναι ένα υπερώριμο αίτημα που στα λόγια το στηρίζουν όλοι και δεν υπάρχει δικαιολογία να συσχετίζεται με άλλα ζητήματα» είπε αρχικά ο κ. Σκουρλέτης για την επίμαχη τροπολογία και πρόσθεσε: «Κύριε Βορίδη σας είδα φοβικό, τι γίνεται υπάρχον βαρονίες εντός του κόμματός σας; Να μην επιχειρήσετε στη βάση οποιουδήποτε προσχήματος να υπεκφύγουμε και να μη γίνει κάτι που τυγχάνει μεγάλης αποδοχής στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Σκουρλέτης, αναρωτήθηκε τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ όσα χρόνια ήταν κυβέρνηση δεν προώθησε την ρύθμιση την οποία τώρα ζητά και υπερασπίστηκε την τροπολογία που συστείνεται για τη μελέτη του επίμαχου θέματος, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και συνταγματικά προβλήματα. «Εδώ λοιπόν ψηφίστε το ένα και το άλλο. Διαφορετικά θα είναι υπεκφυγή για να κάνετε το χατίρι σε στελέχη σας που δεν το θέλουν. Αυτή η υπόθεση, το μέγεθος δηλαδή της Β’ Αθήνας δίνει ευκαιρία για αμαρτωλές σκέψεις», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης, είπε πως το κόμμα του έχει ήδη καταθέσει δύο προτάσεις νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς όμως να αποτέλεσμα. «Πάρτε τον χρόνο σας ετοιμαστείτε και φέρτε τα όλα μαζί να σας τα ψηφίσουμε όλα μαζί με ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Δεν το θέλετε για μας είναι κρίσιμο και δεν δεχόμαστε αποσπασματικές ρυθμίσεις ελάτε και τολμήστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως από τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην πρώτη αυτή συζήτηση δεν διαφαίνονται περιθώρια σχηματισμού της απαραίτητης πλειοψηφίας των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών για εφαρμογή της της κατάτμησης από τις επόμενες κιόλας εκλογές, καθώς χωρίς τη συναίνεση της ΝΔ ο μαγικός αριθμός των 200 δεν συγκεντρώνεται.

Από κει και πέρα, η αντιπολίτευση διαφώνησε και σε άλλες διατάξεις του «Κλεισθένη», ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την απλή αναλογική στην ΤΟ και το δημοψήφισμα.

Ο κ. Βορίδης, είπε πως το σύστημα της απλής αναλογικής δεν θα είναι λειτουργικό καθώς στην αυτοδιοίκηση δεν έχουν αξία μόνο οι μεγάλες ιδεολογικοποιτικές διαφορές αλλά κυρίως οι διαφωνίες στη βάση μικροσυμφερόντων. « Γιατί το κάνετε; Να είμαστε ειλικρινείς; Αφού δεν έχετε τίποτα στην αυτοδιοίκηση δεν έχετε εκπροσώπηση πρέπει να βρείτε ρόλο! Να βάλουμε το 5% που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει ρόλο και να διαλύσουμε την αυτοδιοίκηση για τα δικά σας οφέλη! Δεν υπάρχει τίποτα άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Από τη πλευρά της ΔΗΣΥ, η κ. Χριστοφυλοπούλου ζήτησε από τη κυβέρνηση να πάρει πίσω την απλή αναλογική και ζήτησε διάλογο με τους δημάρχους προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. «Χρειάζεται ένα μίνιμουμ συναίνεσης με την αυτοδιοίκηση», είπε και πρόσθεσε: «να τους ακούσουμε τους φορείς, να μας πουν τα προβλήματα στα επιμέρους άρθρα».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτική και στον θεσμό των δημοψηφισμάτων λέγοντας πως θα μπορούσε να περιοριστεί η χρήση τους στα ζητήματα μόνο που αφορούν την ίδια την αυτοδιοίκηση. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα της τροπολογίας αν και οι πληροφορίες λένε πως η ΔΗΣΥ διάκειται θετικά απέναντί της.

«Η θέση του ΚΚΕ για την τροπολογία είναι εκφρασμένη εδώ και καιρό: την απορρίπτουμε γιατί κυρίως στρέφεται κατά των μικρότερων κομμάτων. Τα μικρότερα κόμματα εκλέγουν τις περισσότερες έδρες στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες συνεπώς θα εκλέγονται τυχαία, δεν το υποτιμούμε αλλά εσείς που μιλάτε για δημοκρατία θα έχει τέτοιες επιπτώσεις αλλοιώνοντας και την αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης και πρόσθεσε: «το ΚΚΕ δεν θα πέσει στην παγίδα των λεκτικών ακροβασιών του σχεδίου νόμου. Απορρίπτει τον αναθεωρημένο Καλλικράτη».

Από τους ΑΝΕΛ, ο Θ. Παπαχριστόπουλος χαρακτήρισε θετικό βήμα την τροπολογία αν και όπως είπε θα την ήθελε ακόμα πιο ριζοσπαστική με την κατάτμηση ακόμα και σε δέκα περιφέρειες την Β’ Αθηνών.

«Η απλή και άδολη αναλογική μπορεί να λειτουργήσει σε μια κοινωννία αγγέλων», είπε ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι αντιδρώντας στο νέο σύστημα εκλογής αντιπροσώπων στην ΤΑ, με τον Γ. Σαρίδη από την ΕΚ να δηλώνει επιφύλαξη.


σχετικα αρθρα