current views are: 15

6 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση19:29

Ετοιμάζει ρύθμιση για τα χρέη των ιδιωτών ο Μητσοτάκης;

Οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στο γήπεδο της οικονομίας

Δημοσίευση 19:29’

Οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στο γήπεδο της οικονομίας

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανοίξει πάνω στο πολιτικό τραπέζι μια βεντάλια θεμάτων, από το Σκοπιανό μέχρι και τη συνταγματική αναθεώρηση, στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι το παιχνίδι που θα κρίνει τις επόμενες εκλογές θα είναι στο γήπεδο της οικονομίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως τεράστιο μέρος της κυβερνητικής φθοράς προέρχεται από τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τα εθνικά ή για ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια, ωστόσο εκτιμά ότι στο τέλος θα μετρήσει η «τσέπη» του καθενός.

Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια. Η πραγματικότητα όμως, τονίζουν από το γαλάζιο επιτελείο, είναι τελείως διαφορετική: σε ενάμισι μήνα από τώρα, τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Όπως υπενθυμίζουν από τη ΝΔ, αυτό σημαίνει ότι λήγει ο ευνοϊκός δανεισμός από ευρωπαϊκά κεφάλαια και η χώρα καλείται να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές.

Όμως, κάθε απόπειρα δανεισμού της Ελλάδας θα συνοδεύεται από ειδικές εκθέσεις του Δ.Ν.Τ για το χρέος, ενώ ανά τρίμηνο, η ευρωπαϊκή εποπτεία θα κάνει τη δική της έκθεση σχετικά με την εφαρμογή μέτρων τα οποία έχουν  ήδη συμφωνηθεί. Σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, ανάλογα με αυτές τις εκθέσεις, θα διαμορφώνονται και οι απαιτήσεις των κεφαλαιαγορών. «Αυτό ούτε «τέλος των μνημονίων» λέγεται, ούτε «κανονική» έξοδος στις αγορές μπορεί να ονομαστεί», επεσήμαινε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα μας, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Στο σημείο αυτό, «μπαίνει» η λεγόμενη «ασφάλεια» την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει για τους επόμενους 22 μήνες. Με βάση τα όσα καταγγέλλουν από την οδό Πειραιώς, το κυβερνητικό επιτελείο, την έχει εξασφαλίσει επειδή έχει φτιάξει ένα «μαξιλάρι» από ορισμένα υπόλοιπα παλαιών δανείων και από τη συσσώρευση πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (που προέρχονται από το στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας, την αναγκαστική δέσμευση των αποθεματικών των νοσοκομείων, την παρακράτηση συντάξεων και τη μη αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ελληνικές επιχειρήσεις).

Για τον κ. Μητσοτάκη οι ισχυρισμοί Τσίπρα ότι η Ελλάδα ακολουθεί την ίδια πορεία με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, είναι απολύτως ψευδής για ακόμη ένα λόγο: ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει. Όχι μόνο στην εφορία, αλλά κυρίως στις τράπεζες και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας δεν μπορεί να έχει ένα κανονικό λογαριασμό σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα ή να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και επιχειρηματικά.

Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους είναι τεράστιο και σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο πρόεδρος της ΝΔ το έχει αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή. Από το επιτελείο του λένε πως πωλήσεις των κόκκινων δανείων δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς οι άνθρωποι που είχαν το πρόβλημα συνεχίζουν να οφείλουν, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κάθε χρόνο. Υπό τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να παρουσιάσει στο επόμενο διάστημα, συγκεκριμένη πρόταση.

«Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για το χρέος. Και δεν μιλά κανείς για τα χρέη τα δικά σας. Που σας παίρνουν οι τράπεζες ακόμη και το βράδυ τηλέφωνο», είπε την περασμένη Τετάρτη στους πολίτες της Λευκάδας, μιλώντας στα γραφεία της τοπικής ΝΟΔΕ. «Εμείς θα ασχοληθούμε και με το ιδιωτικό χρέος, που δεν έχει ασχοληθεί κανείς», προανήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνοντας αποφασισμένος να κερδίσει τη μάχη για το κοινωνικό πρόσημο, απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.


σχετικα αρθρα