current views are: 8

8 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση19:04

Δημοσκόπηση: Σχεδόν έξι στους 10 κρίνουν αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών

Απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας οι πολίτες

Δημοσίευση 19:04’

Απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας οι πολίτες

Αρνητικά αποτιμούν τόσο τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και αυτή του Eurogroup οι πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ΚΑΠΑ Research για το Έθνος.

Πέρα από την πρόθεση ψήφου που δείχνει προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για τα δύο αυτά ζητήματα που μονοπωλούν την επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Μακεδονικό

Ως προς τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, το 58% την κρίνει αρνητικά, ενώ το 30% θετικά. Πάντως, το 58% πιστεύει ότι η συμφωνία θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους στη Βουλή (το 31% εκτιμά ότι θα καταψηφιστεί), αν και το 56% πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Το 37% εκφράζει διαφορετική άποψη. 

Ακόμη, το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα διατηρήσει τη συμφωνία, ενώ το 23% πιστεύει ότι θα την επαναδιαπραγματευτεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια έρευνα, το 18% εμφανίζεται να συμφωνεί με την άποψη που είχε εκφράσει ο Κώστας Μπαρμπαρούσης στη Βουλή, δηλαδή να παρέμβει ο στρατός και να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας. Το 72% διαφωνεί με αυτή την άποψη. 

Επίσης το 45% συμφωνεί με την άποψη ότι όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό είναι προδότες, ενώ το 48% διαφωνεί.

Eurogroup – Αιτίες κρίσης

Ως προς τη συμφωνία του Eurogroup, το 46% την αποτιμά αρνητικά, ενώ το 32% θετικά. Πιο συγκεκριμένα, το 36% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και το 47% την αξιολογεί αρνητικά για τη ρύθμιση του χρέους.

Επιπλέον, το 43% εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 30% εκτιμά ότι θα παραμείνει στάσιμη και το 25% ότι θα βελτιωθεί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η ερώτηση για το ποιος οφείλεται για την κρίση στην Ελλάδα. Το 73% αποδίδει τα αίτια της κρίσης στη διαφθορά κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης, ενώ το 82% κρίνει πως δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση του φαινομένου, από το 2010.

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα διάσωσης, το 85% συμφωνεί με την άποψη ότι η Ελλάδα αποτέλεσε πειραματόζωο του διεθνούς συστήματος στην κρίση, το 34% πιστεύει ότι τα μνημόνια ήταν απαραίτητα (το 64% διαφωνεί), ενώ το 55% πιστεύει ότι χωρίς εποπτεία μετά το μνημόνιο η χώρα θα διολισθήσει στις κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Τέλος, το 50% δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, ενώ το 48% τις ζητεί.


σχετικα αρθρα