ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιο είναι το εκλογικό «ταβάνι» του ΣΥΡΙΖΑ

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2018, 07:29 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 19:18
Ποιο είναι το εκλογικό «ταβάνι» του ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Τι απαντούν στη ΝΔ - μέσω του newpost.gr - οι «δημοσκόποι» του ΣΥΡΙΖΑ

Στην κατεύθυνση της συσπείρωσης της εκλογικής του βάσης, που τον ανέδειξε πρώτο κόμμα σε δυο εθνικές εκλογές, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων μπορεί να μην γίνονται αποδεκτά στο σύνολό τους από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, ωστόσο μόνο εφησυχασμό δεν προκαλούν.

Η αλλαγή του κλίματος δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τον Αλέξη Τσίπρα με στενούς του συνεργάτες, που ασχολούνται με το κομμάτι των δημοσκοπήσεων, να τονίζουν στο newpost.gr,  πως η αποτύπωση των καλών στοιχείων της οικονομίας στη καθημερινότητα σε σχέση και με το πότε η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή, είναι οι δυο καταλυτικοί παράγοντες για την αναστροφή της κακής εικόνας.

Διαβάστε ακόμη: Διπλές κάλπες στις 26 Μαΐου – Βέβαιη η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών πριν τις εκλογές

«Η συμφωνία των Πρεσπών έχει συναισθηματισμό και δεν έχει λογική» τόνιζε η ίδια πηγή στο newpost.gr, που έθετε ως ορόσημο τον Νοέμβριο, αναμένοντας πως οι αντιδράσεις θα έχουν καταλαγιάσει, αλλά και πως ένα καλό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας θα αλλάξει σημαντικά το τοπίο.

Οι απαντήσεις στη ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν δέχονται πως η ΝΔ κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας και θεωρούν πως η λογική με την οποία προσπαθούν στην γαλάζια παράταξη να εξάγουν τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων,  δεν είναι σωστή.

Σε σχέση με τα στοιχεία της «μητέρας των δημοσκοπήσεων», που καταγράφουν  άνοιγμα της ψαλίδας,  επεσήμαναν πως είναι λανθασμένο επιστημονικά να γίνεται αναλογική μεταφορά των ψήφων από τη στιγμή που ο  1 στους  3 αναποφάσιστους δηλώνει πως ήταν ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε πολιτικό επίπεδο σημείωναν πως δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι από όλες τις μελέτες των exit poll, μέχρι τις εκλογές του 2015, ένα ποσοστό 10% (περίπου 600.000 ψηφοφόροι) δηλώνουν πως αποφασίζουν τι θα ψηφίσουν το τελευταίο Σαββατοκύριακο με βάση το εκλογικό διακύβευμα της κάθε περιόδου.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση: Σχεδόν έξι στους 10 κρίνουν αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών

Στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το newpost.gr,  προκειμένου να αποτυπώσει την οπτική της πλειοψηφίας για τις δημοσκοπήσεις, παραδέχονταν πως το γεγονός ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κολλημένη στο 50% δεν είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο.

Μπορεί αντίστοιχα η ΝΔ να έχει πιάσει «οροφή» στο 85%, ωστόσο όλα συνηγορούν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ακόμα να πείσει το κοινό του πως μπορεί να αναβαθμίσει  το βιοτικό του επίπεδο. Για αυτό το λόγο, άλλωστε όσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό οι εκλογές να γίνουν το αργότερο δυνατόν, βλέπουν πως ο δρόμος που έχει να διανύσει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει τη βάση του είναι μακρύς.

Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Οι εξορμήσεις στελεχών στην περιφέρεια ακόμα και του πρωθυπουργού, όπου χρειαστεί, θεωρούνται δεδομένες το επόμενο διάστημα, αφού το μεγάλο στοίχημα είναι να μη χαθεί η «πίτα» των αναποφάσιστων πολιτών, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον είχαν εμπιστευθεί στο παρελθόν.
Υπολογίζουν πως ένα ποσοστό έως  8% μπορεί να προστεθεί στη δυναμική της Κουμουνδούρου από τη στιγμή που το 1/3 από το 25% που δηλώνουν πως δεν έχουν καταλήξει τι θα ψηφίσουν, ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους στην Κουμουνδούρου η διαφορά με την ΝΔ δεν ξεπερνάει τις 6 μονάδες στην πρόθεση ψήφου.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Ποιο στοιχείο θεωρούν ενθαρρυντικό, όμως οι «δημοσκόποι» της Κουμουνδούρου; 
Διαβάζοντας με μεγάλο ενδιαφέρον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εταιριών που διεξάγουν τις μετρήσεις,  εκτιμούν πως το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κινηθεί στο εύρος των θετικών απαντήσεων για την κυβέρνηση, δηλαδή 27%-32%.

Από όλες τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί επισημαίνουν ότι τη συμφωνία των Πρεσπών αποτιμούν θετικά το 25%-32% των ερωτηθέντων, το Eurogroup της 21ης Ιουνίου το 28%-32%, ενώ το 37% αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το γεγονός πως η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο.  Αναλύοντας τις μετρήσεις σημειώνουν πως ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι εκτός από την ανεργία οι πολίτες απαντούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα φαινόμενα της διαφθοράς στη χώρα σε σχέση με την ΝΔ.

Αλλαγή του κλίματος

Μέχρι τον Νοέμβριο οι σταθμοί στους οποίους θα στηριχθεί ο Αλέξης Τσίπρας για να «ανακατέψει την τράπουλα», αν η χώρα δεν οδηγηθεί πρόωρα σε εκλογές,  θα είναι:  

- Η έξοδος από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου.
- Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ (8-9  Σεπτεμβρίου) με το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
- Πιθανότατα  ένα «restart» στην κυβέρνηση μέσω ενός ανασχηματισμού.
- Η Συνταγματική αναθεώρηση.
- Η  επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, σε ένα πιο ήρεμο κλίμα.
- Η σταδιακή και χωρίς αναταράξεις «απαγκίστρωση» από τους ΑΝΕΛ με παράλληλο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά
- Οι παροχές  (13η σύνταξη, πιθανή αναβολή της περικοπής των συντάξεων, αύξηση κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΕΝΦΙΑ, διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά) που θα επιχειρήσει  να αποτυπώσει η κυβέρνηση στον επόμενο προϋπολογισμό.

Μπορεί από την Ηρώδου Αττικού να εμφανίζονται καθησυχαστικοί όσον αφορά τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά η συμπεριφορά του Πάνου Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν βοηθά στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θέλει να μεταδώσει ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα  με την έξοδο από τα μνημόνια.

Αν τη συμφωνία των Πρεσπών αμφισβητεί ο ίδιος ο κυβερνητικός εταίρος, με ποιον τρόπο το Μαξίμου θα μπορέσει να πείσει τους πολίτες; Από τη στιγμή που όλα λειτουργούν ως «αλυσίδα» στην πολιτική, έμπειρα στελέχη της πλειοψηφίας παραδέχονται ότι  η ΝΔ παίρνει την καλύτερη πάσα, προκειμένου να αμφισβητήσει  τη βιωσιμότητα και να αποδομήσει συνολικά το αφήγημα της κυβέρνησης.