current views are: 15

9 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση15:25

Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Τέλος στην διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ

Πιτσιλής: Αδύνατη η αξιοποίησή της

Δημοσίευση 15:25’
αρθρο-newpost

Πιτσιλής: Αδύνατη η αξιοποίησή της

Το τέλος της διερεύνησης ενδεχόμενων φορολογικών παραβάσεων στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, ανακοίνωσε και επίσημα από τη Βουλή, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Θεσμών και Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Πιτσιλής επέρριψε την ευθύνη για την παραπάνω εξέλιξη στις δύο αποφάσεις του ΣτΕ, λέγοντας πως αυτές ουσιαστικά κατέστησαν τους ελέγχους αδύνατους. Όπως είπε, από την Αρχή ταυτοποιήθηκαν περί τα 1.727 ΑΦΜ, για τα οποία ο οικονομικός εισαγγελέας μέχρι και τον Μάρτιο του 2017 έδινε συγκεκριμένες εντολές για ελέγχους.

Μετά το διάστημα αυτό όμως, εξήγησε, η Αρχή, παρέλαβε το πλήρες πακέτο της λίστας όπου περιλάμβανε επιπλέον 1228 ΑΦΜ για τα οποία δεν είχαν δοθεί εντολές ελέγχου. «Μετά τις δύο αυτές αποφάσεις η αξιοποίηση της λίστας ως συμπληρωματικό στοιχείο κατέστη αδύνατη εκτός από τις περιπτώσεις που προέκυπτε μεγάλη διαφορά στα φορολογικά έτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής. Μάλιστα όσον αφορά αυτές τις περιπτώσεις ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι εντοπίστηκαν μόλις 75 τέτοιες περιπτώσεις. 

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ άφησε μάλιστα και μια περίεργη αιχμή, λέγοντας πως τα 298 ΑΦΜ της λίστας βρέθηκαν χωρίς καμία πληροφορία (δεν υπήρχε ποσό στα χαρτοφυλάκια), σημειώνοντας: «απ’ ότι ξέρω, το να διατηρεί κανείς λογαριασμό στο εξωτερικό δεν είναι ποινικό αδίκημα από μόνο του».

Τέλος για τη λίστα Μπόργιανς και τις υπόλοιπες λίστες, είπε πως η Αρχή έχει προχωρήσει σε ελέγχους για τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της,  χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


σχετικα αρθρα