ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση Τσίπρα - Μπακογιάννη για την παρουσία της στην ορκωμοσία Ερντογάν

Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2018, 20:18 / Ανανεώθηκε 13 Ιουλίου 2018, 11:13
Σύγκρουση Τσίπρα - Μπακογιάννη για την παρουσία της στην ορκωμοσία Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

Τα πυρά του πρωθυπουργού και η σκληρή απάντηση της βουλευτή της ΝΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη, με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την παρουσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών στην ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας, χωρίς να κατονομάσει την κ. Μπακογιάννη, τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒΕ ότι «σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο έλληνες στρατιωτικούς, είναι απαράδεκτο,  ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί» και συνέχισε:

«Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία,  Δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή. Ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα».

«Μπορούμε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σε πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων (…)» ανέφερε και προειδοποίησε πως υπάρχουν δυνάμεις που συνορεύουν με την Ελλάδα. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα στα ανατολικά σύνορά της. Η Τουρκία δεν σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας και θέλει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα, λοιπόν, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά, δεν πρόκειται να ανεχτεί προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», ανέφερε επίσης για τις σχέσεις με την Τουρκία.

Τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας δεν έμειναν αναπάντητα από την βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη η οποία το βράδυ της Δευτέρας σε δήλωση της απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ανέφερε: «Ευχαριστώ τον κύριο Τσίπρα για την σημερινή αναφορά στο όνομά μου. Ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που δεν είναι άλλη από την βαθιά διχαστική του λογική ακόμα και σε εθνικά θέματα.»

«Όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί εξακολουθούν και είναι φυλακισμένοι, μετά από 130 μέρες θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να καλοδεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια και δη από Έλληνα πολιτικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος που ταλανίζει όλους τους Έλληνες. Λυπάμαι γιατί ο χθεσινός Καμμένος  και ο σημερινός Τσίπρας επιβεβαιώνουν ότι η αποτυχία έχει όνομα και διεύθυνση» τονίζει η κ. Μπακογιάννη.

Τέλος σε υστερόγραφο της σημειώνει: «Ας μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας. Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, έχουν ως στόχο την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών τώρα και όχι όταν γίνει πρωθυπουργός ο  Κυριάκος Μητσοτάκης.»

Απάντηση Μαξίμου

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, κυβερνητικές πηγές απάντησαν στην βουλευτή της ΝΔ λέγοντας «Ευχαριστούμε την κα Μπακογιάννη για την αμήχανη απάντησή της. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι το λιγότερο υποκριτικό η κα Μπακογιάννη να κάνει λόγο για διχαστικές λογικές, όταν υπό καθοδήγηση του κ. Σαμαρά πρωταγωνιστεί στην επιχείρηση διαστρέβλωσης και υπονόμευσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Το ίδιο όμως υποκριτικό είναι και το ενδιαφέρον της για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς» ανέφεραν οι πηγές της κυβέρνησης τονίζοντας πως «θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς ακριβώς υπηρετείται ο στόχος της απελευθέρωσής τους, με τη συμμετοχή σε πολιτικές φιέστες στην Τουρκία». «Διότι», όπως υποστήριξαν, «άλλο οι διπλωματικοί δίαυλοι και άλλο οι δημόσιες σχέσεις στις οποίες είναι συνηθισμένη ως γνήσιο τέκνο της πολιτικής ελίτ».

Εν είδει υστερόγραφου, οι ίδιες πηγές σχολίασαν ότι «η κα Μπακογιάννη καλό θα είναι να μην εμπλέκει την οίηση και τις προσωπικές της επιδιώξεις με την εξωτερική πολιτική».