current views are: 12

10 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση04:10

Σε «αναμμένα κάρβουνα» το Μαξίμου – Το στοίχημα της οικονομίας απέναντι στις «απειλές» Καμμένου

Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών

Δημοσίευση 04:10’

Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών

Με στοχευμένες παρεμβάσεις θα επιχειρήσει το Μαξίμου από εδώ και πέρα να αναστρέψει την κακή δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να αποκτά, όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, πρωταγωνιστικό ρόλο.

Θα προκρίνει όλο το ερχόμενο διάστημα τον ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει στο επίκεντρο την κοινωνία, απέναντι στις παλαιές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, που στηρίζονται στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η εντολή του Αλέξη Τσίπρα είναι πριν από την ΔΕΘ να είναι έτοιμο το «πακέτο» των μέτρων που θα οδηγήσουν στην ελάφρυνση των χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας.

Αυτό τον σχεδιασμό επιχείρησε να βάλει μπροστά  χθες ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, όταν μίλησε για τις φοροελαφρύνσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, για τα υπερπλεονάσματα που θα εξασφαλίσει,  την υπόσχεση προς τους βιομήχανους για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου για τον κλάδο τους, την επανεκκίνηση μεγάλων οδικών έργων στην Βόρεια Ελλάδα και ασφαλώς τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας κατά ΣΕΒ για περικοπή συντάξεων: Υπερασπίζεται τις θέσεις της ΝΔ

Η «σκόνη» που έχει σηκωθεί από τις υπογραφές  στους Ψαράδες, δεν έχει καθίσει  ακόμα και στο Μαξίμου δείχνουν αποφασισμένοι να αναδείξουν τα καλά κομμάτια της λύσης του ονοματολογικού από τη μία και από την άλλη να δοθούν στις κατά τόπους κοινωνίες τα κατάλληλα αντισταθμίσματα. Το γεγονός πως όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον «κλείνουν το μάτι» στους συνταξιούχους σχετικά με την μη περικοπή των συντάξεων δεν είναι τυχαίο, αφού πιστεύουν πως μια τέτοια ρύθμιση, που θα έχει άμεσο αντίχτυπο στα νοικοκυριά, θα καταπραΰνει τα πνεύματα μεταφέροντας την ατζέντα από τα εθνικά και πάλι στην οικονομία.

Αυτό που δεν προέβλεπαν πως θα αντιμετωπίσουν στην Ηρώδου Αττικού είναι ο αστάθμητος παράγοντας του κυβερνητικού εταίρου. Σε μεγάλο βαθμό η ενόχληση αρκετών υπουργών εστιάστηκε στο ότι η παρέμβαση του Πάνου Καμμένου για την ΠΓΔΜ επισκίασε ακόμα και τα αποτελέσματα για το χρέος που ήρθαν από το τελευταίο Eurogroup.

Διαβάστε ακόμη: «Κλεισθένης»: «Φωτιά» στην απλή αναλογική βάζουν οι ΑΝΕΛ – Παράθυρο για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών

Θα μπορέσει η πλειοψηφία να πορευτεί για πολλούς μήνες ακόμα με την εύθραυστη ισορροπία των 152 βουλευτών και με τον Πάνο Καμμένο να διαφοροποιείται συνεχώς από τις κεντρικές επιλογές του Μαξίμου; Η σπουδή του μόλις χθες να συναντήσει τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και να ταχθεί υπέρ της θέσπισης ποσοστού  3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση, δείχνει πως δεν είναι μόνο η συμφωνία με τη ΠΓΔΜ, με την οποία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα επιδιώξει να φέρει στο προσκήνιο το κόμμα του και να το «ξεκολλήσει» από τα χαμηλά ποσοστά στα οποία κινείται.

Ο υπουργός Άμυνας φαίνεται αποφασισμένος να απασχολεί από εδώ και πέρα την επικαιρότητα «τραβώντας τον ΣΥΡΙΖΑ από το μανίκι» και υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους του, που τον στήριξαν το 2015, τη χρησιμότητά του στην κυβέρνηση. Ο Πάνος Καμμένος έχει υποστεί μια έντονη δημοσκοπική πίεση τα τελευταία δυο χρόνια και για αυτό  προχώρησε, σύμφωνα με πολλά στελέχη της πλειοψηφίας, στην κίνηση να αμφισβητήσει την προγραμματική συμφωνία και να απειλήσει με την πτώση της κυβέρνησης.

«Φως στο τούνελ» για τον Αλέξη Τσίπρα φάνηκε από τη στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάνε πιο πίσω οι διαδικασίες του ονοματολογικού. Αν η ψήφιση της συμφωνίας έρθει στην ελληνική Βουλή τη νέα χρονιά, όλα δείχνουν πως οι ημερομηνίες «βγαίνουν» στο Μαξίμου.

Παίζοντας ελάχιστες ακόμα καθυστερήσεις  ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αναγνωρίσει με τη βοήθεια άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία» και είτε να περιμένει την ΝΔ να καταθέσει  πρόταση μομφής (θα έχει παρέλθει το εξάμηνο από την τελευταία) είτε να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης. Με τα τωρινά δεδομένα δεδηλωμένη δεν θα υπάρχει, οπότε προκηρύσσοντας εκλογές μπορεί να φτάσει έως τον Μάιο και να τις διενεργήσει μαζί με τις ευρωεκλογές.

Το ενδεχόμενο να προκύψει μια διαφορετική πλειοψηφία στη Βουλή που θα έδινε ένα «φιλί ζωής» στην κυβέρνηση και μια υποσχετική για νέες συνεργασίες μετά τις εκλογές, δεν φαίνεται να το αποκλείουν στο Μαξίμου. Σε παρασκηνιακό επίπεδο οι διεργασίες για αυτό το σενάριο δεν θα σταματήσουν,  από τη στιγμή που εκτιμούν πως όσο περισσότερος χρόνος δοθεί στον Αλέξη Τσίπρα τόσο καλύτερο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που τρομάζει σε αυτή την περίπτωση είναι η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών να δώσει αρνητικά μηνύματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν. 

Υπάρχουν στελέχη που θεωρούν «αυτοκτονικό» το σενάριο να μη στηθούν διπλές κάλπες στα τέλη της ερχόμενης άνοιξης.
Στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ εξακολουθούν να ευελπιστούν πως η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα αργήσει να γίνει και ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα καταφέρει τόσο εύκολα να υπερπηδήσει τα εμπόδια στο εσωτερικό του. Το σενάριο  να προκηρύξει εκλογές προκειμένου να προσπαθήσει να αλλάξει τις ισορροπίες στη Βουλή του, ώστε να έρθει πιο κοντά στην πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για τη Συνταγματική αναθεώρηση, προκαλεί χαμόγελα στον κυβερνητικό εταίρο.
 

Διαβάστε ακόμη: Διπλές κάλπες στις 26 Μαΐου – Βέβαιη η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών πριν τις εκλογές


σχετικα αρθρα